A most következő Scania P280 XT az egyik legjobb példa, hogy az automatizálásnak nemcsak a TEU-konténerekkel teli kikötőkben van létjogosultsága. Brazíliában, a jelenleg is zajló Agrishow mezőgazdasági szakkiállításon egy olyan off-road teherautót mutatott be a svéd gyártó, amely a 2-es szintű önvezetésre képes. Ez azt jelenti, hogy a jármű saját maga gondoskodik a kormányzásról, a sofőrnek csak gázpedált és fékpedált kell kezelnie. Mivel az ötventonnás össztömegű teherautót 14 sebességes Opticruise váltóval szerelték, ennek köszönhetően a gépjárművezetőnek a váltással sem kell bajlódnia.

A Scania P280 XT típusú jármű irányításáról egy szoftver gondoskodik, amely GPS-alapú technológiát használ a megfelelő tájékozódás érdekében. Ez a szoftver programozható, ennek köszönhetően pedig a teherautó előre meg tudja tervezni az optimális haladási irányt. A fejlesztők szerint ez azért jó, mert az automatizált kormányzással a jármű nem fog még egyszer azon a nyomvonalon végigmenni, ahol korábban már járt.

A rendszer kezelése egy, a szélvédőre rögzített érintőképernyőn finomhangolható. Ezen választhatja ki a sofőr a működtetéshez szükséges optimális paramétereket. A fejlesztés kezelése lényegében hasonló egy automata parkolási segédasszisztenssel felszerelt személyautóéhoz, amelyben lényegében csak a pedálokat kell használni, a kormányzást és a manőverezést pedig elvégzi a Scania saját magának, így leveszi a terhet a sofőr válláról és kissé pihentetőbbé is válhat a munka.

A felvételek tanúsága szerint a narancssárga Scania hatékony segítséget tud nyújtani a brazil cukornádültetvényeken, ugyanis nemcsak e hasznos növény szárának összegyűjtésére alkalmazható, hanem arra is, hogy azokat egy mozdulattal átöntse egy nagyobb, cukornádszállító “road train” nyitott konténerébe. A cukornád betakarítása így akár gyorsabban és kevesebb üzemanyag-felhasználással is elvégezhető. 

Az automatizált vezetésnek már-már szinte hagyományai vannak a Scaniánál. A vállalat 2019-ben például olyan dömpert mutatott be, amelyben egyáltalán nem volt vezetőfülke. Még ugyanebben az évben egy önvezető midibusszal is sokkolták a világot. Tavaly pedig megkezdődhetett egy 4-es szintű automatizált vezetésre képes Scania S500-as nyerges vontató közúti tesztje.