A motorszállítókat, motormentőket is érintheti, hogy az európai jogszabályok változása miatt ezentúl a fuvarozást végző, 3,5 tonna alatti, azaz B-s jogosítvánnyal vezethető kisteherautókra is csak olyan sofőrök ülhetnek, akiknek van szakhatósági engedélyük. A módosítás egyelőre nem vonatkozik a legkisebb, 2,5 tonna alatti össztömegű teherautó-kategóriára – írta a Hegylakok.hu.

Lényegében arról van szó, hogy a költöztetők, motormentők korábban 3,5 tonna alatti össztömeg alatti kisteherautóval külön engedély nélkül végezhették munkájukat, ám májustól, aki díj ellenében visz bármilyen árut 2,5 tonna feletti össztömegű járművel, arra ugyanolyan szabályok vonatkoznak majd, mint korábban a „nagy”, 3,5 tonna felettiekre.

Májustól tehát engedélyköteles lesz a 3,5 tonna alatti furgonokkal végzett fuvarozás. Egészen pontosan május 21-től az érintett kisáruszállító haszongépjárművek uniós, illetve magyarországi székhelyű üzembentartói csak úgy végezhetnek díj ellenében mások számára közúti fuvarozási szolgáltatást, ha a kormányhivatalnál kiváltják ugyanazt a tevékenységi engedélyt, melyre eddig csak a „nagyoknak”, azaz a 3,5 tonna össztömeg feletti társaiknak volt szükségük.

Külföldön pedig, az unión belüli nemzetközi árufuvarozáshoz május 21-től a kishaszongépjárműves vállalkozásoknak közösségi árutovábbítási engedélyre is szükségük lesz.