Megkezdte menetelését az Egyesült Államok piacán a Nikola Motor Company elektromos nyerges vontatótja, a Tre. A társaság bejelentette, hogy az USA egyik legnagyobb logisztikai vállalata, az USA Truck tíz darab akkumulátor-technológiás vontatót vásárol tőlük. Az ezzel kapcsolatos egyezményt nemrég írta alá a két vállalat. A megállapodás értelmében a járművekhez szükséges töltőinfrastruktúra kiépítését és a nyergesek szervizelését a Nikolához tartozó Thompson Truck Centers fogja végezni. 

Bár azt nem tették közzé, hogy ezekért a nyergesekért mennyit kell fizetnie az USA Truck-nak, annyi bizonyos, hogy ha beválnak, akkor még 90 darabot vásárolhatnak meg kedvezményesen a következő két évben. A Nikolának viszonylag rövid ideje van a teljesítésre, mivel a 10 darab nappali fülkés Tre-t 2022 első felében kell leszállítania az USA Truck-nak. A vállalat azonban egy másik megrendelésen is elkezdhet dolgozni, mivel a Saia LTL Freight 100 darab tesztjárművet vásárolt a Nikolától. Ebből a mennyiségből viszont az első hármat már az év első felében le kell szállítania a Nikolának. A többi pedig 2022-24 között állhat forgalomba a Saia LTL Freight színeiben. 

Jól indult az év ennek az amerikai nyergesnek 1

Jól indult az év ennek az amerikai nyergesnek 2

Érdekesség, hogy bár a Nikola Motor Company amerikai cég, a Tre sorozatgyártása valójában a németországi Ulmban, az Iveco üzemében történik. Azért itt, mert egyfelől a Tre az Iveco S-Way kabinját használja, másfelől pedig mindkét cégnek a CNH Industrial a tulajdonosa, tehát házon belül így sikerült racionálisan a szériagyártást. 

A Nikola Tre BEV egy regionális, vagy távolsági áruszállításra alkalmas nyerges vontató, amelynek hajtásáról  480 kW (645 LE) teljesítmenyű villanymotor gondoskodik, amely 753 kWh összkapacitású akkumulátorból nyeri a működéshez szükséges energiát. A 6×2-es hajtásképletű vontatóval egy feltöltéssel körülbelül 560 kilométert lehet megtenni egy feltöltéssel. Az akkumulátor-csomag újratöltése pedig 240 kW teljesítményű DC gyorstöltővel 2 órát vesz igénybe. A 37,2 tonnás össztömegre hitelesített jármű egyik legnagyobb versenytársa a kínai fejlesztésű, szintén nappali fülkés BYD O