Dübörögtek az ágyúk az MH Központi Gyakorló- és Lőterén, Hajmáskér mellett. A Breakthrough 2021 elnevezésű gyakorlaton a katonák bebizonyíthatták, hogy a hazai honvédség képes a NATO-irányelvek és -eljárások alapján komplex műveleteket tervezni és végrehajtani.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 1

Lynx gyalogsági harcjármű – A Rheinmetall európai védelmi ipari óriáscég és a magyar állam közötti együttműködés keretében a felek vegyesvállalatot és gyártóüzemet alapítanak a legkorszerűbb Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására Magyarországon. Jelenleg két típus létezik a Lynx-ből, hogy nálunk melyiket fogják gyártani, azt egyelőre nem tudni. A KF31-est 2016-ban mutatták be, a 38 tonna tömegű tank maximum 9 katona szállítására alkalmas, a 2018-ban debütáló KF41 kicsit nagyobb, 44 tonnás és 11 katonát képes szállítani.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 2

T-72M1 harckocsi – A T-72 Ural a Szovjetunióban kifejlesztett és gyártott közepes harckocsi. Sorozatgyártása 1971-ben kezdődött, 1973-ban rendszeresítették a Szovjet Hadseregben. Korának egyik legerősebb fegyverzetével ellátott, tömegtámadásra kifejlesztett harckocsi, melynek több továbbfejlesztett változata létezik. A T-72M1 megerősített páncélzatú, modernizált változat, Csehszlovákiában és Lengyelországban is gyártották.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 3

Mi-24 típusú harci helikopter – 1969-ben szállt fel a Mi-24-es első változata, a gyártása azonban csak három évvel később kezdődött meg. A komoly méretű és szállítókapacitású helikoptert 1978-ban állította hadrendbe a Magyar Néphadsereg. Hajtóműve két 1600 kW-os (2200 lóerő) Izotov V-3-117A, melyek akár 335 km/órás sebességgel is reptethetik a Mi-24-est. Maximális felszállósúlya 12 000 kilogramm és a kétfős személyzeten kívül 10 fő fér el a fedélzeten.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 4

Airbus H145 M – A H145 típusú helikoptert világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele. 2019-ben négy, 2020-ban tizenkettő, 2021-ben pedig hat H145M típusú gép érkezett a Magyar Honvédség flottájába.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 5

Így kell hatásosan megérkezni a H145-ös helikopterekkel

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 6

Van ám néhány HMMWV páncélozott harci járműve is a honvédségnek. A HMMWV mozaikszó így magában elég hülyén hangzik, a széles, csótányszerű amerikai katonai járműveket a legtöbben – igaz tévesen – Hummer néven ismerik. Tömege közel 4,5 tonna, hossza 5,4 méter, szélessége 305 centi. Igazi nagyvas. A borzalmasan széles építésnek a stabilitás mellett az az oka, hogy így ugyanabban a nyomban tud haladni a viszonylag kisméretű jármű is, amin a nagyobb teherautók, így elég egy nyompárt megtisztítani az aknáktól.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 7

Leopard 2A4 harckocsik – A Leopard 2 német harckocsi a Bundeswehr fő harckocsitípusa, a Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyúja, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két géppuskával rendelkezik, személyzete négytagú.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 8

PzH 2000 önjáró löveg – A Panzerhaubitze 2000 egy német gyártású önjáró tarackágyú. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártja és fejleszti tovább a járműveket. Számos korszerű berendezésének és magas fokú automatizáltságának köszönhetően figyelemre méltóak tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig lőpontossági paraméterei, emellett öndiagnosztizálásából fakadóan alacsony a karbantartási igénye is. Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amelyet mára több ország is alkalmaz.

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 9

Sorakozó!!!

Látványosan akcióztak a Magyar Honvédség legdurvább harcjárművei 10

A videót is nagyon ajánljuk: