Tizenegy pályázatot jóvá a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottsága.A döntésnek köszönhetően 123 e-buszt és 4 darab önjáró trolibuszt vásárolhatnak hazai üzemeltetők – az eredetileg rendelkezésre álló összeg 4,5-szereséből – mintegy 18,37 milliárd forint értékben. Több nagyváros buszállományának összetétele átalakulhat. „A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul” – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

Az új buszok túlnyomó többségére, szám szerint 100 darabra az állami fenntartású Volánbusz pályázott. A kedvező döntésnek köszönhetően Budapesten és az agglomerációban 40 darab Mercedes-Benz eCitaro típusú akkumulátortechnológiás busz tűnhet fel. Az új, már gyártás alatt lévő autóbuszok a Budaörs és Budakeszi térségében, a 22-es és a 40-es BKK viszonylatokon állhatnak hamarosan forgalomba.

A fennmaradó 60 darab villanybusz pedig vidékre kerül: Székesfehérváron 12, Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden pedig 8 darab elektromos busz szállíthatja az utasokat 2022 első negyedévétől kezdődően. A maradék 23 új e-busz pedig Miskolcon, Pécsett és Veszprémben állhat forgalomba az önkormányzati fenntartású közlekedési társaságok üzemeltetésében.

Több mint száz új villanybusz állhat forgalomba itthon 1

Egy idén forgalomba helyezett, BYD K9UB típusú villanybusz, amely Komárom és Révkomárom között szállítja az utasokat nap mint nap.

Az önkormányzatok, a közlekedési szolgáltatók, illetve az ezekből létrejött konzorciumok 2020 novemberétől pályázhattak önjáró trolibuszok, e-buszok, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges töltőinfrastruktúra beszerzésére a Zöld Busz Programban. A beszerzésekhez ugyanakkor önerőre is szükségük van a pályázóknak, mivel az e-buszok vásárlását 80 százalékos, míg a kapcsolódó infrastruktúra kiépítését maximum 60 százalékos hozzájárulással támogatja a Zöld Busz Program.

A Volánbusz számításai szerint csak a 100 darab általuk beszerzendő e-busz 5071 tonnányi szén-dioxid-kibocsátástól kímélheti meg a városok levegőjét évente. A támogatási szerződések megkötése és a támogatás kifizetése augusztusban megkezdődik.