Bő egy héttel ezelőtt mutatta be a DAF a nagyobb kabinnal készülő teherautó-családját. A holland gyártó versenytársa, a Scania nem várt sokáig és bejelentette, hogy már az ő kamionjaikat is lehet nagyobb fülkével rendelni. Mint ismeretes, az Európai Unióban 2020. szeptember elsejétől lehet az aerodinamikai szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező, hosszabb kabinokat gyártani. A szabályozás megengedőbb, mert a nagyobb fülkét már nem számítják bele a teljes szerelvény hosszba, de ettől függetlenül a szerelvények fordulási sugara nem lehet nagyobb 12,50 méternél. 

A Scania bejelentése szerint a távolsági áruszállításra fejlesztett R, illetve S széria fülkéit mostantól 27 centiméterrel hosszabb változatban is meg lehet rendelni. A nagyobb kabinok a svéd Laxå Special Vehicles-tól érkeznek, amely elsősorban az egyedi megrendelői igények teljesítésére szakosodott. Első hallásra a plusz 27 centiméter nem tűnik jelentős bővítésnek, de ha hozzávesszük, hogy az eredeti fülkék belső hossza a pedáltól mérve 200 centiméter, akkor elmondható, hogy ez legalább 13%-os alapterület-növekedést jelent. 

Nagyobb fülkéket kapnak a Scania teherautói 1

Az új, kibővített fülkék CR23 és CS23-as azonosítóval készülnek.

Mire elég ez a növekedés? Ezt elsősorban a megrendelő döntheti el. Ha valaki szeretné, akkor pusztán egy hosszabb fülkét kap, amiben nagyobb tér keletkezik az ágy és a műszerfal között. Természetesen arra is van mód, hogy a tulajdonos 100 centiméter széles ágyat kérjen, így még komfortosabban töltheti el a pihenőidejét. “Kétségtelen, hogy a nagyobb fülkék előnyeit leginkább a távolsági áruszállításban dolgozó sofőrök élvezhetik ki igazán, de a hosszabb fülkék a tanulóiskoláknál, a kommunális járműveket üzemeltetőknél, valamint a nemzeti hadseregek flottáinál is jó szolgálatot tehetnek” – hívta fel a figyelmet Stefan Dorski, a Scania alelnöke. 

Az extra helyet a Scania a fülkék megtoldásával éri el és a módosítás miatt a Scaniának uniós típusjóváhagyást (ECWVTA) kell kérnie. A svéd gyártó számításai szerint ez még idén, a negyedik negyedévben meglehet. Az első, 27 centiméterrel megnövelt R és S fülkék még az év vége előtt legördülhetnek a gyártósorról.