A közúti fuvarozók nem ismernek lehetetlent és ez fokozottan igaz a túlméretes szállítmányokkal foglalkozó szakemberekre is. Észtországban nemrég jelentős logisztikai kihívást jelentett egy 195 tonnás, úgynevezett ipari “tápvíztartály” elszállítása a kikötőbe, hogy aztán onnan egészen a dél-amerikai Urugwayig hajózzák a méretes rakományt. A feladat teljesítése során csak a kisebbig részt képviselte, hogy a tartályt felrakják egy 26 kerekes Combimax pótkocsira. 

Az igencsak túlméretes rakomány közúton történő szállítása hetekig tartó szervezést igényelt. “Nagyon sok áram- és telefonvezetéket kellett eltávolítani a tartályt szállító Mercedes-Benz Actros útjából. Mindemellett még azt is meg kellett szervezni, hogy a vasúti átjáróknál kellőképpen fel tudják emelni a felsővezetékeket, ami miatt egyes helyeken három napig nem járt vonat” – jegyezte meg Jonas Ahola, a túlméretes szállítmányok közúti fuvarozásával foglalkozó AT Special Transport szakembere. 

Közel 200 tonnás rakományt vittek közúton 1

A tartály útja az alig néhány ezer lakossal rendelkező, Észak-Észtországban fekvő Jüri községből indult. Itt található ugyanis az Estanc, vagyis a tápvíztartály gyártója, ami még soha nem készített ilyen grandiózus tartályt. Ezt a világ egyik legnagyobb cellulózgyára rendelte meg és várhatóan a gyártási folyamat során a vízbe kerülő szén-dioxid eltávolítására fogják használni Urugwayban. 

A gyárból kigördülve a gigantikus tápvíztartályt szállító kamionnak először egy körforgalommal kellett megküzdenie, de később sem volt egyszerű a történet, mert úgy döntöttek a szakemberek, hogy kisebb mellékútvonalakon viszik a szállítmányt, tekintve, hogy bizonyos felüljárók és hidak bírtak volna el ekkora teherrel. Persze, hogy biztosra menjenek, körülbelül 50-55 kilométeres útvonalat kellett kiszámolgatniuk, hogy sehol se okozzanak maradandó kárt az infrastruktúrában. Az Actros végül Paldiskibe, az észt kikötővárosba vitte a tartályt, de sokszor egy négytengelyes Scania is besegített hátulról tolva a szerelvényt. A tápviztartály végül szerencsésen elhagyta Észtországot és mostanra talán már a megrendelő is átvehette. 

Kövess minket a Facebook-on!