A német Greg Kable újságíró tett először közzé képeket a kínai Geely legújabb prototípusáról, amelyet a Tesla Semi versenytársának szánnak. A jelenleg az AD21-es típusszámot viselő vontató úgy néz ki, mintha egy űrhajót tettek volna kerekekre, oldalnézetből viszont határozottan a Tesla Semi vonásai jelennek meg rajta. Iparági információk szerint Kína nem a világűrt, hanem Európát szeretné meghódítani ezzel a nyerges vontatóval, ahogyan a Tesla is a sajátjával, igaz, a Semi sorozatgyártásának beindítását már megint elhalasztották.

Szó, ami szó, a Geely nyergese első ránézésre valóban megfelel a fülkére vonatkozó legújabb EU-s szabályozásnak, az azonban más kérdés, hogy teljesíti-e már a borulás- és ütközésvédelmi előírásokat is, vagy még a tanúsítvány megszerzése előtt áll. A vontató, amit a Geely saját fejlesztésű akkumulátoraival szereltek, egy feltöltéssel 650-800 kilométert tud megtenni. Ezt az információt azonban érdemes egyelőre fenntartásokkal kezelni,  ez ugyanis egy dízelessel egyenértékű hatótávolság lenne.

Itt van Kína válasza a Tesla vontatóra 1

Annyi bizonyos azonban, hogy cserélhető akkumulátorokkal fog rendelkezni, vagyis már eleve hosszabb távra tervezik a modellt. A vontatót várhatóan a Farzion haszonjárműgyártó márka égisze alatt fogják piacra dobni először várhatóan csak a távol-keleti országban. Ezt követően pedig az Európai Unióban is forgalmaznák.

A kínai cég az év közepén fogja lerántani a leplet a sorozatgyártású változatról, aminek konszolidáltabb kinézete lesz. 

Kövess minket a Facebook-on!