Udmurtföld fővárosában, Izsevszkben egykoron több tucat Ikarus 256-os volt forgalomban, amelyeket döntően a helyi olaj-és energiaipari vállalat, az Udmurtneft vásárolt 1978 és 1995 között. A szomszédos Permi területen még ennél is többet, legalább 200 darabot helyeztek forgalomba ebből a típusból 1984 és 1997 között.

Ezek nagy része teljesen átlagos utasszállítós kivitel volt. Akadt azonban egy, amely biztosan kilógott a sorból. Erről tanúskodik egy izsevszki kereskedésben megfordult Ikarus 256-os, amely eredetileg a Perm-i területen kapott rendszámot. Ezt az autóbuszt életének második felében már korántsem hagyományos utasszállító járműként használták. Igaz, erre kevés külső jel utal. Az viszont meglehetősen feltűnő, hogy mindkét oldalon eltüntettek két-két oldalablakot. Ahogyan az is, hogy a tetejéből egy kémény meredezik az égnek, amin szabadon távozhat a gőz.

Ezen az Ikaruson biztosan nem fáznál 1

A sajátos “extrára” azért volt szükség, mert  szauna busszá alakította át egy lelkes csapat, ezzel a jármű felkerült a világ legkülönlegesebb Ikarus buszainak térképére. Bár a legendás magyar gyártó nagyon sok igényt képes volt kielégíteni, gyárilag nem készült ebből a típusból szauna busz. Valószínűleg azért, mert egyszerűen nem rendeltek ilyet, Mátyásföldön vagy Székesfehérváron gond nélkül meg tudták volna csinálni.

Ettől függetlenül az izsevszki 256-os utasterét annyira profin építették át, hogy akár azt is lehetne hinni, már eleve így hagyta el a gyárkaput annak idején. A fa padlóburkolat, a fenyőlécekből készült oldalborítás, illetve a krémszínű utasülések rendkívül igényes és exkluzív hatást keltenek, az összképet pedig a kék LED-világítás teszi teljessé.

Ezen az Ikaruson biztosan nem fáznál 2

A különleges 256-os belső terében 10 fős társalgó-pihenő részt alakítottak ki, ahol többek között kézmosó, illetve bárpult is megtalálható. Az igazi attrakció persze a busz végében található szauna, ahol összesen 5 fő izzadhat egyszerre. A szaunázás utáni felfrissülésre külön zuhanyzó áll rendelkezésre, de WC is van arra az esetre, ha a valaki a fedélzeten szeretné elintézni a folyó ügyeit. A vizesblokkok működése érdekében az autóbuszt 55 literes meleg-, illetve 440 literes hideg vizes tartállyal szerelték fel.

Ezen az Ikaruson biztosan nem fáznál 3

 

 

 

 

Az autóbusz sorsa jelenleg ismeretlen, a kereskedésben 7 éve 830 ezer orosz rubelért ajánlották megvételre. Vagyis átszámítva 3,3 millió forintért bárki hazavihette.  A kereskedő korabeli hirdetése szerint a “busz kiváló állapotú, dízelmotorja bármilyen fagyban indul és kiválóan használható kávézóként, vagy szabadtéri strandok, fürdők látványos kiegészítő attrakciójaként“.

Egy udmurt ismerősnek, Másának köszönhetően sikerült felhívnunk a kereskedést, de a busz már nem volt meg nekik. Ki tudja, lehet megvette egy udmurt, hogy legyen egy muncsója, másnéven udmurt szaunája.

Ha tetszett az Ikarus-szauna busz, akkor nézd meg ezt ZiL-ből készült mobil szaunát is.