Alapvetően a szaunázásban a finneket tartom világbajnoknak. Nálunk rengeteg nyilvános szauna van, sőt, egyes hotelekben külön szaunák vannak a nők, illetve a férfiak számára. Mégis, amikor néhány évvel ezelőtt Észtországban tölthettem pár napot, rájöttem, hogy a szaunázás legalább annyira fontos számukra, mint a finneknek. Sőt, igazából ez már  800 éve az észt kultúra része. 

Nem csoda, ha ezek után nem volt kérdés, milyen sorsot szán egy észt a hadseregből leselejtezett ZiL-131-esnek, amely csakúgy, mint nálunk, nagyon hosszú ideig szolgált az ország nemzeti haderejében. 2008-ban búcsúztatták el a háromtengelyes, 1986-ban gyártott, eredetileg műszer kocsiként használt járművet. Bár zárt felépítménye miatt akár lakóteherautót is lehetett volna csinálni belőle, újdonsült tulajdonosa hazavitte Lääne-Virumaa megyébe, és inkább mobil finn szaunává építette át. 

Mi legyen az öreg ZiL-ből? Hát persze, hogy szauna! 1

A ZiL-131 felépítménye belül az átalakítás során stílusos, fadeszkás borítás kapott. Elülső részében alsó és felső pados, fatüzeléses szauna került kialakításra, csinos kis kályhával és üvegajtóval. Az összkép tekintetében az öreg szovjet teherautón lévő szaunát bármelyik wellness hotel megirigyelné. A komfortos és pihentető szaunázás érdekében még egy TV-vel, ülőpadokkal és kis asztallal felszerelt társalkodó részt is kialakítottak a szauna mellett, ami tökéletesen alkalmas baráti vagy családi beszélgetésekre. 

Mi legyen az öreg ZiL-ből? Hát persze, hogy szauna! 2

Úgy tűnik, hogy a koncepció működik. A jármű világhírű lett, tavaly a dél-észtországi Otepää-ban rendezett Európai Szaunafesztiválon részt vevő teherautóról még a BBC is forgatott. Ezek után érhető, hogy a jármű 8500 eurós, átszámítva 2,9 millió forinton cserélhetett gazdát idén.

Új tulajdonosa, Adam Rang, cseppet sem bánja ezt a pénzt. Néhány hónapja videót forgatott új szerzeményéről, amiben elmondta, hogy úgy döntött kicsit modernizálja a jószágot. Ennek során kicseréli benne a fatüzeléses szaunakályhát egy modernebbre és új “szívet” is tesz bele, mert jelen pillanatban alaposan mérlegelni kell, ha helyet akar vele változtatni. V8-as, karburátoros benzinmotorja ugyanis 40 litert gurít le a torkán 100 kilométerenként. Emiatt nem csak felépítmény, hanem a tankolás utáni számla is izzasztó lehet egy kicsit. 

Ha tetszett a cikk erről a szauna ZiL-ről, akkor nézd meg ezt a finn szauna buszt is! 

Kövess minket a Facebook-on!