“Mennä saunaan”, vagyis szaunába menni, ahogy a finn mondja. A Savonlinja sajátos módot választott, hogy megünnepelje az ország függetlenségének 100. évfordulóját. A közlekedési szolgáltató egy korábban távolsági utasszállításra használt autóbuszból épített szaunabuszt.

A Scania alvázas, Lahti Falcon gyártmányú busz utasterét úgy alakították át, hogy fedélzetén több szauna is elférjen. A forró levegőjű helyiségeket végül egy oldalsó folyosóval kötötték össze, így aztán a szaunázók még menet közben is gyönyörködhetnek a különféle tájakban. A látványban pedig bizonyára nem volt hiány, hiszen a jármű 1800 kilométert tett meg négy nap alatt. A szaunabusz a dél-finnországi kikötővárosból, Hankóból indult és a lappföldi Nuorgam falvacskát vette célba, mely Finnország és egyben az Európai Unió legészakabbi csücskének számít.

Ilyen, amikor szó szerint szauna van egy buszon 1

Így néz ki egy szauna belülről a buszon. Fotó: Janne Torikka

A jármű a turné időtartama alatt 8 alkalommal állt meg. Ez idő alatt pedig összesen 102 utas izzadta ki magából a szervezetében felgyülemlett méreganyagokat. A busz fedélzetén olykor-olykor hírességek is megfordultak, akik a finn szaunakultúrához köthető élményeikről is beszámoltak az érdeklődőknek. A turné végén a résztvevőknek lehetőségük nyílt megmártózni a Jeges-tengerben, melyet újabban már Északi-sarki óceánnak is neveznek.

Az rendben van, hogy Finnország legészakibb pontján jelenleg sincs több nyolc foknál, de azért így a nyári időszakban nekünk magyaroknak kissé furcsán hathat, hogy szaunabusszal turnéznak a finnek. Pedig, számukra a szaunázás valóban nagyon fontos. Egy Los Angelesben élő finn színésznő, Anna Easteden például azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Vezessnek, hogy neki már azelőtt kész volt a szaunája a házában, minthogy a konyhájában felrakták volna az első csempét.

Ilyen, amikor szó szerint szauna van egy buszon 2

Anna Easteden csak a fotó erejéig ült be ezúttal a szaunába.

Bár itt Amerikában mást jelent a szaunázás, azt el lehet mondani, hogy Finnországban az emberek általában csöndben vannak a szaunában, csakúgy, mint a buszon, templomban és a liftben. Az is igaz, hogy a legtöbben, főleg a férfiak még a tekinteteket is kerülik, és csak akkor beszélgetnek egymással, ha ismerik egymást” – jegyezte meg a szaunakultúráról Anna Easteden, akit a magyar nézők az idehaza is bemutatott Szerelmek háza című finn vígjátékból ismerhetnek. Hozzátette: ő, ha Finnországban jár, azért köszönni mindenképp köszön, de olyankor az édesanyja csöndre inti, hogy ne zavarjon másokat.