A világ legismertebb kamionos youtubere, a svéd Angelica Larsson legfrissebb videójában bepillantást enged abba a városrészbe, amely szépen lassan megszűnik létezni az eredeti helyén. Az észak-svédországi Kiruna városának egy részét ugyanis odébb kell költöztetni, mivel az alatta lévő bánya szeretne tovább terjeszkedni, hogy folytathassák a vasérc kitermelését. A 16-17 ezer lakosú város 145 kilométerre fekszik az északi sarkkörtől, ennek megfelelően a téli hónapokban csontszaggató hideg van.

A lappföldi várost 1900-ban alapították, de már jóval régebb óta ismert, hogy gazdag vasérckészlettel rendelkezik ez a környék. Neve a számi Giron szóból ered, mivel eredetileg egy Mangi nevű lapp férfi jelentette a svéd hatóságoknak 1736-ban, hogy a területen lévő két hegy (Kiirunavaara és Luossavaara) rendkívül gazdag vasércben. Ennek ellenére mégsem indult meg az értékes kőzet kitermelése a zord éghajlat miatt. A 19. század végén aztán a svédországi Luleå és a norvégiai Narvik között építendő vasútvonal nagy lehetőséget jelentett a kitermelés megkezdésére. 1890-ben megalapították a Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) bányaipari vállalatot, ami 1907 óta svéd állami kézben van.

Az LKAB már 2004-ben jelezte a helyi önkormányzatnak, hogy valószínűleg odébb kell vinni egyes lakónegyedeket és a városközpontot. Eredetileg ezt északnyugat irányban kívánták megvalósítani, de végül déli irányban hajtják végre a költözést. A munkálatok 2014-ben kezdődtek el és várhatóan 2035-re fejeződnek be. A projekt 1,3 milliárd euróba fáj az LKAB-nak, de minden bizonnyal még így is meg fogja érni, ugyanis itt található az Európai Unió vasérckészletének 75 százaléka.

A projekt nem kis logisztikai kihívást jelent, hiszen összesen 21 történelmi jelentőségű épületet kell elköltöztetniük, 3200 lakóházat pedig teljesen lebontanak, vagy odébb visznek. A művelet legalább hatezer embert érint, akik végül Kiruna-Újvárosban találhatnak új otthonra. A megvalósításhoz nagyon sok speciális teherautóra és munkagépre van szükség. A szőke, kék szemű szépség – aki már közel egymillió követővel rendelkezik Facebookon – legújabb, magyar feliratos videójában azt is megmutatja, hogyan történik egy kotrógép gémszerkezetének a szállítása teherautóval.

Nem ez az első város, amit egy bánya miatt részlegesen áthelyeznek Svédországban. Korábban Malmberget kellett költöztetni.

Kövess minket a Facebook-on!