A nagy svéd bányavállalat, az LKAB, a dán Mammoet túlméretes szállítmányokat fuvarozó vállalat és a NYAB svéd építő vállalat közös vállalkozásában 30 házat és többlakásos épületet – köztük több 230 tonna súlyút – szállított el nemrég a közeli Koskullskulle-be. A házak között akad olyan, amit még 1909-ben építettek. „Elhatároztuk, hogy kulturális és történelmi okokból megmentjük őket. Ezek közül néhány Malmberget legrégebbi házai közé tartozik, melyek az LKAB dolgozói számára épültek” – mondta Maritha Mossberg, az LKAB szóvivője.

A házak szállításában Allison automata sebességváltóval szerelt Scania R 620 -as teherautók vettek részt. Először betolattak a házak alá, majd a Mammoet csapata lassan felemelte a 63 tonnás, 18 tengelyes Nicolas MHD trélert, így kiegyensúlyozva és elosztva a házak súlyát a 144 kerekes tréleren.

Költöztetés Scaniával (1)

A tréler teherbírása maximum 36 tonna tengelyenként, ami a hosszú pótkocsi teljes teherbírását 600 tonna felettivé teszi” – jegyezte meg Trond Friis, a Mammoet sofőrje. A vontató hátsó részén elhelyezett generátor látja el energiával a tréler hidraulikus és kormányzási rendszereit, mely rendszereket a pótkocsi elején ülő szakember kezel a szállítás közben.

A Mammoet gyorsan dolgozva, az egyes házak felhelyezése után, kevesebb, mint egy óra alatt teszi meg az egész hét kilométeres távolságot. Az épületekből tizennégyet költöztettek át októberben, a maradék házak elszállítását 2017-ben tervezik. Ezt követően a város alatt később újabb vasérc bányát nyitnak.