A fuvarozói érdekképviseletek azzal a kéréssel fordultak levélben Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, hogy a kormányzat végleg törölje el az autóbuszos piacfelügyeleti díjat a különjárati buszos vállalkozások terheinek csökkentése érdekében. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a koronavírus járvány miatt a  turisztikai célú, különjárati autóbuszos személyszállítás mérhetetlenül alacsony szintre esett vissza.

Az ebben a szektorban tevékenykedő cégek veszteségei rendkívüliek, amelyeket a korábbi kormányzati támogatások csak minimális mértékben tudnak kompenzálni. A még piacon lévő autóbuszos személyszállító vállalkozások már a tartalékaikat élik fel és abban bíznak, hogy működésüket legkésőbb ez év nyaráig újra tudják indítani. Tavaly a kormányzat ugyan felfüggesztette a piacfelülegyeleti díj fizetésének kötelezettségét, illetve lehetővé tette annak beszámítását a 2021-es évre azoknak a vállalkozásoknak, akik már befizették azt.

Ennek ellenére a fuvarozói érdekképviseletek szerint indokolt lenne a díj teljes eltörlése. Az MKFE és a NiT Hungary már kezdettől fogva, annak 2012-es bevezetése óta fenntartásokkal kezeli annak létjogosultságát. Álláspontjuk szerint semmi sem indokolja a piacfelügyeletet ellátó autóbuszos hatóság díjának átterhelését a szolgáltatókra. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a piacvédelmi intézkedések intézménye nincs megtöltve tartalommal. Nem egyértelmű ugyanis, hogy milyen hatáskörök mentén – más ellenőrző hatóságok által egyébként is ellenőrizhető kritériumok – végez a törvényben meghatározott autóbuszos hatóság „piacvédelmi” jellegű ellenőrzéseket.

A fuvarozói szervezetek szerint a különjárati szolgáltatói piac tisztasága, az engedély nélkül végzett szolgáltatói tevékenység kiszűrése és szankcionálása az autóbuszos hatóság fenntartása nélkül, a meglévő hatósági ellenőrzési keretek optimális működtetésével is biztosítható.

Kövess minket a Facebook-on!