Elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Volánbusz az Eurotrade Kft.-vel. A megállapodás értelmében az állami közlekedési vállalat flottája egy BYD K9UB típusú busszal gazdagodik. A kéttengelyes, városi kivitelű,  alacsony belépésű (LE), szóló kivitelű buszért 153,5 millió forintot fizet a Volánbusz. Az új autóbusz Komárom és a szlovákiai Révkomárom (Komárnó) között fog részt venni, a két várost összekötő helyi közlekedésben. 

A beszerzés teljes egészében uniós forrásból valósul meg, köszönhetően annak, hogy Komárom és Révkomárom önkormányzata, valamint a Volánbusz közösen pályázott elektromos autóbusz beszerzésére az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. Az új járművet a Volánbusz fogja üzemeltetni az északi országhatáron átívelő program részeként.

A busz töltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű egy feltöltéssel akár 300 kilométert is meg tud tenni, akkumulátora pedig mindössze 3,5 óra alatt teljesen feltölthető. Az alacsony belépésű autóbusz középső ajtajánál rámpa hajtható ki a kerekes székkel vagy babakocsival utazók számára. Utasterében 36 szövetkárpittal ellátott ülés ás 40 állóhely van. A megfelelő komfortérzet biztosításáról korszerű fűtő- és hűtőberendezés gondoskodik. A kínai fejlesztésű villanybuszt Komáromban szerelték össze, a Nokia volt üzemében, amelyet korábban a Vezess szerkesztőségének is lehetősége nyílt megnézni. 

A beszerzésnek köszönhetően a Volánbusz széles körű tapasztalatokat szerezhet az elektromos járművek műszaki jellemzőiről és üzemeltetéséről, amelyeket a jövőben is hasznosítani tud majd. A társaság sajtóközleménye szerint az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a Volánbusz kiemelt célja járműparkja károsanyag-kibocsátásának csökkentése. Ennek érdekében a vállalat a Zöld Busz Program keretében tesztel elektromos autóbuszokat. Az első ilyen tesztelés jelenleg Békéscsabán zajlik, ahol egy Solaris Urbino 12-t próbálhatnak ki az utasok. A Volánbusz emellett további elektromos járművek vásárlását tervezi a Zöld Busz Program jármű- és töltési infrastruktúra beszerzését támogató pályázatain.

A Volánbusznál eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba az elmúlt két évben, 2020 végéig pedig 574 darab dízelüzemű új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat. 

Kövess minket a Facebook-on!