A DAF mindössze két éve mutatta be elektromos teherautóját, amelyet azóta Hollandiában és Németországban is tesztelnek valós forgalmi körülmények között. Két év nem sok idő, de mégsem múlt el nyomtalanul, hiszen a DAF-nak sikerült növelnie az elektromos teherautóinak a hatótávját.

Az elektromos DAF CF típusú teherautók jelenleg kétféle változatban érhetők el. Az egyik egy 4×2-es hajtásképlettel rendelkező nyerges vontató, amely 37 tonna legnagyobb össztömegre van hitelesítve. A másik pedig egy 6×2-es hajtásképletű, 28 tonnás össztömegű teherautó, amelyet a nagyobb manőverezhetőség érdekében kormányzott emelőtengellyel is elláttak. Ezzel a két változattal a DAF meglehetősen sok területet le tud fedni, hiszen ezek a járművek általános áruterítésre, áruházi beszállításra, szemétgyűjtésre és egyéb kommunális feladatok elvégzésére is alkalmasak.

Nagyobb hatótávval készül a DAF elektromos teherautója 1

A DAF az eddigi teszteknek megfelelően már tavaly új szoftverrel és műszerfallal látta el a CF elektromos változatait. Az idei év nagy dobása azonban, hogy új generációs akkumulátorokkal látják el ezeket a járműveket, amelyet a holland VDL fejlesztett ki. A CF Electricbe ezentúl 350 kWh teljesítményű (315 tényleges kapacitású) lítiumion akkumulátorok kerülnek, amellyel az elektromos DAF-ok hatótávolsága dupla akkora, vagyis legalább 200 kilométer lehet. Mindamellett az új akkumulátorok 700 kilogrammal könnyebbek, ami azt jelenti, hogy ennyivel nagyobb rakománysúlyt képesek elcipelni a CF Electric teherautók.

A fejlett akkumulátormenedzsmentnek köszönhetően az energiatároló egységek hőmérséklete az időjárástól függetlenül mindig stabilan 25-40 Celsius között marad, ami állandó és tartós teljesítményt tesz lehetővé. Töltése 250 kW-os töltő használatával 75 percig tart, így maga a művelet a lerakodás, vagy a járművezető pihenőideje alatt is kivitelezhető. Ily módon pedig akár napi 400-500 kilométer is megtehető ezekkel a járművekkel a DAF számításai szerint.

A megnövelt hatótávú CF Electric értékesítése szeptemberben indul, az első kiszállítások várhatóan 2021 elején kezdődnek.     

Kövess minket a Facebook-on!