Oroszország a tervek szerint ősztől megkezdi a lakosság beoltását a koronavírus elleni vakcinával. Ez a folyamat a 144,5 milliós ország esetében kihívás elé állítja az egészségügyi hatóságokat, mert szükség lesz van olyan járművekre, amelyekkel mindez logisztikai szempontból végrehajtható. Oroszország a Föld legnagyobb területű állama, népsűrűsége viszont meglehetősen alacsony (8,3 /km2). Ez azt jelenti, hogy sokat kell majd utaztatni a védőoltásokat.

A GAZ-csoport reagálva az igényekre összesen négy darab speciális furgont “hozott össze” a GAZelle Next család alapjaira a védőoltások beadására, valamint a koronavírusos betegek szállítására és gyors ellátására. Mivel ez a modellcsalád nem off-road kivitelű, így ezek a furgonok elsősorban a városi lakosság ellátását szolgálnák, de egyébként az Ural Next, vagy a GAZelle Sadko teherautókból már olyan mobil orvosi rendelőket is lehetne varázsolni, amelyek a nehezen megközelíthető helyekre, falvakba, kistelepülésekre vihetnék el az oltóanyagot. A GAZ újdonságai között van egy dobozos mentőautó, egy betegszállító, egy mobil orvosi vizsgáló, valamint egy kifejezetten koronavírusos betegek szállítására kifejlesztett rohamkocsi.

Ilyen furgonokban oltják majd az embereket 1

A mentőautó felépítménye akár is le is szerelhető, így hétköznapi furgonként is lehet majd használni.

A mentőautó olyan felépítményt kapott, amelyet akár le is lehet szerelni az alvázról, így a jármű könnyedén “visszaalakítható” platóssá. A mentős felépítmény pedig egy másik teherautó alvázára is installálható, ha később a járvány helyzet újra indokolttá teszi.  A betegszállítót úgy alakították ki, hogy megoldható legyen vele a koronavírusos betegek nagyobb távolságokra történő szállítása. A jármű éppen ezért variálható belső térrel rendelkezik. A könnyű takarítás és fertőtlenítés érdekében belsejében üvegszál-erősítésű műanyag burkolatokat alkalmaztak.

A mobil orvosi vizsgálót egy nagy tengelytávolságú GAZelle Next minibuszból fejlesztették ki. Utasterében képi diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre a páciensek egészségügyi állapotának felmérése érdekében, de szükség esetén akár fizikai vizsgálatok is végezhetők az erre a célra beépített betegágyon. A jármű belső tere elválasztható, így akár egyszerre két páciens is tartózkodhat benne a vizsgálatok ideje alatt. 

Ilyen furgonokban oltják majd az embereket 2

Akár konferenciahívásokra is alkalmas a GAZelle Next rohamkocsija.

A GAZelle Next rohamkocsija pedig egy teljesen új generációs jármű, ami a legutolsó technikai eszközökkel van felszerelve a betegek érdekében. Belsejében nagy felbontású kamerák és síkképcsöves monitorok vannak, hogy a mentősök szükség esetén online konzultációt tudjanak tartani a koronavírusos páciens megfelelő ellátása érdekében. Az új rohamkocsit mindamellett fáradtságérzékelővel is felszerelték, ami megakadályozza, hogy a sofőr elaludjon a kormánynál. 

Oroszországban jelenleg közel egymillió fertőzött van, azonban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma már július közepe óta folyamatosan csökken.

Kövess minket a Facebook-on!