29 darab új Neoplan Tourliner típusú turistabusszal bővíti a flottáját a Volánbusz – olvasható az MAN Truck&Bus közleményében. Az új, 49 utas szállítására alkalmas, magas komfortfokozatú autóbuszok már idén nyáron forgalomba állhatnak a Volánbusz színeiben.

Az állami vállalat által most beszerzett kéttengelyes Neoplan Tourlinerek  hajtásáról D26-os, 470 lóerős (346 kW), Euro VId károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízelmotorok gondoskodnak. “Ennek megfelelően erősebb és környezetkímélőbb erőforrásokkal rendelkeznek, mint elődeik” – jegyezte meg Martin Strier, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Mint ismeretes, a Volánbusz már az előző években is Tourlinerekkel bővítette a flottáját, ha turistabuszokról volt szó.

Új távolsági buszokat vásárolt a Volánbusz 1

A járművek vezetését nagyban megkönnyíti a 12 sebességes MAN TipMatic Coach automatizált sebességváltó, amely a gyártó szerint nem csak csendes, hanem gazdaságos is. A lehető legteljesebb utazási komfort érdekében a szóban forgó autóbuszok mindegyikében van légkondicionáló, fedélzeti wifivel, USB-töltőpontokkal, valamint 230 voltos csatlakozókkal.  Emellett az üléseket biztonsági övekkel és lehajtható lábtámasszal egyaránt ellátják. A biztonságos közlekedés érdekében a sofőr munkáját számos vezetéstámogató rendszer segíti, mivel az új Tourlinereket többek között elektronikus menetstabilizálóval (ESP), kipörgésgátlóval (ASR), sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LGS), valamint vészfékasszisztenssel (EBA) is felszerelik.

A Volánbusz immáron hagyományos Tourliner-vásárlónak számít, hiszen 2017-ben 30, 2018-ban 31, 2019-ben pedig 43 darab ilyen típusú távolsági autóbuszt vásárolt a magyar állami cég. Az idei 29 darabos beszerzésnek köszönhetően a Volánbusz Tourliner flottája immáron 133 tagúra bővül. 

Gázüzemű busz tesztelése

IVECO Crossway Low Entry City típusú, CNG-vel hajtott elővárosi autóbuszt tesztel a Volánbusz. A 12 méter hosszú, 37 ülő és 52 álló utas szállítására alkalmas autóbusz július 13-ig közlekedik Zalaegerszeg vonzáskörzetében, de megfordul többek között Sümegen és Nagykanizsán is. A vállalat tervei között szerepel a közeljövőben 114 gázüzemű autóbusz beszerzése a Zöld Magyarország Program keretében. A Volánbusz tervei szerint ugyanakkor hamarosan 10-20 elektromos autóbusz is forgalomba állhat a társaság színeiben.

Kövess minket a Facebook-on!