Amfetamin hatása alatt volt a csütörtökön Varsóban halálos balesetet okozó buszvezető – közölte Mirosław Chyr, a varsói kerületi ügyészség szóvivője. A körülbelül fél grammnyi amfetamin jelenlétét a sofőr szervezetében toxikológiai vizsgálat mutatta ki. Emiatt közlekedési katasztrófa okozásért, kábítószer birtoklásért- és fogyasztásért együttesen akár 15 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható rá.

Mint ismeretes csütörtökön kora délután az Arriva Polska Solaris Urbino 18 CNG típusú autóbusza a Stefan Grot-Rowecki hídra (“Most gen. Stefana Grota-Roweckiego“) vezető felüljáró egyik elágazásánál a védőkorlátnak ütközött. A baleset következtében a csuklós busz áttörte a védőkorlátot és elülső része a Visztula-partján lévő kerékpárútra zuhant, a csukló utáni rész pedig fennakadt a szalagkorláton. Az ütközés pillanatában az autóbuszon negyvenen utaztak, akik közül összesen 21-en sérültek meg. Közülük négyen súlyosan, egy 70 éves nő pedig életét vesztette az ütközés következtében.

A buszsofőrt jelenleg könnyebb sérülésekkel kórházban ápolják. A férfi a rendőri kihallgatás során nem ismerte be bűnösségét, elmondása szerint nem emlékszik a baleset pillanatára, csak arra, hogy az egyik utast próbálta megmenteni. A TVN24-nek nyilatkozott egy néző, akinek a testvére a sérültek között volt. Elmondása szerint a sofőrt idegesnek látta, mert késésben volt, ezért nagyon gyorsan haladt. A buszsofőr aznapi műszakját reggel fél hatkor kezdte, ezért még biztosan nem volt túlterhelt. A balesetben részt vevő autóbusznak nem volt műszaki hibája, mivel az még szinte új volt, szeptemberben helyezték forgalomba. A jármű egyike volt annak az 54 darabos flottának, amelyet az Arriva Polska tavaly vásárolt.  

Drogosan okozott balesetet a buszsofőr Varsóban 1

Amfetamin

Az amfetamint amerikai kutatók állították elő, amikor az asztma tüneteinek megszüntetésére kerestek gyógyszert. A II. világháborúban elsősorban katonai célokra használták, az amerikai pilóták is fogyasztottak amfetamint energiáik és figyelmük növelése érdekében. Az amfetamin manapság partidrognak számít, mivel fokozza az éberséget, elmulasztja a fáradtságérzetet és az éhségérzetet, emellett euforikus örömélményben részesti használóját. Rendszeres használat esetén az amfetamin függők fizikai és szellemi teljesítőképessége csökken, emellett ez a drog rejtett pszichiátriai betegségeket is a felszínre hozhat.

A Varsói Ügyészség kezdeményezni fogja a buszvezető előzetes letartóztatását. Az RMF FM rádió értesülése szerint az Arriva Polska alkalmazottjának korábban már volt dolga a hatóságokkal, négy évvel ezelőtt ugyanis bevonták a jogosítványát a maximális büntetőpontok elérése miatt. Mindezt péntek este az Arriva Polska is megerősítette, ugyanis közölték, hogy a sofőr 13 alkalommal volt büntetve gyorshajtás miatt.

A lengyel főváros közlekedésszervezője, a ZTM Warszawa közleménye szerint a velük szerződésben álló alvállalkozóknál minden nap kötelező ellenőrizni, hogy a sofőrök nem állnak-e alkoholos befolyásoltság, esetleg kábítószer hatása alatt.  A ZTM információi szerint idén eddig 5341 tesztet hajtottak végre, míg 2019-ben összesen 67 ezret. Ha felmerül egy sofőrnél az alkohol, vagy drog fogyasztás gyanúja, azonnal értesítik a forgalmi szolgálatot, vagy a rendőrséget.

Kövess minket a Facebook-on!