A világszerte ismert Johnnie Walker whiskey-márkát kétszáz éve, 1820-ban alapították a skóciai Kilmarnockban. A márka alapítója saját élelmiszerboltjában kezdte el a kevert whiskey-t árusítani, annak ellenére, hogy ez 1860-ig illegálisnak számított. Mégis az árusítás kezdetét tekintik hivatalosan a márka születésének, így a teherautók tuningolásával foglalkozó holland Buffl úgy döntött, whiskey-témájú nyergessel tiszteleg a Johnnie Walker előtt. 

Ebből a célból egy vadonatúj, 2020. április elsején forgalomba helyezett Volvo FH500-asra esett a választásuk. Az alig 100 kilométert futott, Globetrotter-fülkés, 500 lóerős dízelmotorral szerelt nyerges külsőre sem utolsó látvány, hiszen kabinja két oldalán egy hatalmas “Sétáló Johnnie” látható. Azonban ami a fedélzetén fogadja az utasokat, arra lehetetlen felkészülni. A jármű belsejének hangulata leginkább a whiskey-bárokra emlékezteti az embert. 

Guruló whiskey-szentélyt csináltak egy Volvóból 1

Az eredeti látvány érdekében nemcsak a tárolórekeszeken, hanem a fülke belső falán, valamint a plafonon is a gyáritól eltérő, szivacspárnás, grafitszürke árnyalatú műbőrborítást alkalmaztak. Az összképet a tengerkék velúrkárpitok, illetve függönyök alkalmazása teszi teljessé. A legendás skót alapító előtt történő tisztelgés gyanánt pedig a motorsátron lévő szőnyegre rákerült az alapító, Johnnie Walker alakja is. 

Guruló whiskey-szentélyt csináltak egy Volvóból 2

Az i-re pedig a sofőrágy fölé szerelt fapolc teszi fel a pontot, ami korántsem nevezhető szériatartozéknak a Volvo FH-nál, legalábbis tudásom szerint. Az egyedi gyártmányú Johnnie Walker-polcon ugyanis három egyliteres kiszerelésű Johnnie Walker is megtalálható, a hozzájuk tartozó kristálypoharakkal együtt. Az ínyencek a 12 évig érlelt (Black Label), illetve az alapsorozathoz tartozó, ámde nagyon ritkának számító keverék (Blue Label) közül választhatnak. A Blue Label korjelölés nélkül kerül forgalomba egyedi sorszámmal és hitelességi igazolással, ezért az ilyen whiskey-ket általában sokáig szokták tartogatni. 

Guruló whiskey-szentélyt csináltak egy Volvóból 3

Persze a Red Label elfogyasztását is át kell gondolni, hiszen ittasan vezetni nemcsak tilos, hanem balesetveszélyes is. Éppen ezért ez a kis polc, pontosabban a rajta lévő wiskey inkább amolyan kiállítási tárgy, mintsem valódi élvezeti cikk, de kétségtelenül jól néz ki. 

A különleges Volvo FH nyergesnek még nincs tulajdonosa, mivel arra vár, hogy valaki hazavigye. A holland VAEX kínálatában lévő példányt jelenleg 114 ezer euróért, vagyis átszámítva közel 40 millió forintért kínálják.