Svájc terepviszonyai merőben eltérnek Magyarországétól, néhány munkához pedig egészen különleges gépre van szükség. Ilyen a Menzi Muck sétáló exkavátora is, az M545-ös, mely ugyan csak 13 tonnás, mégis olyan munkaereje van, mint egy hagyományosabb kivitelű, lánctalpakon guruló 20 tonnás munkagépnek.

A svájci gép titka a rengeteg hirdaulika, melynek köszönhetően szinte teljesen ki lehet tekerni a gép “lábait”. Ez a tulajdonság jól jön a számunkra már extrémnek tűnő terepen, de amit az alábbi videóban láthatunk, arról előzetesen talán a gép alkotói sem gondolták, hogy kivitelezhető.

A feladat egy víztározó kitisztítása volt, ám a kotrómunka nem volt egyszerű. A víztározót csak a munka előtti napon ürítették ki, így a süppedős iszap és a folyamatos vízutánpótlás is nehezítette a körülményeket. A munkaterületet meg is kellett közelíteni: egy keskeny erdei út után jött a az igazán nehéz szakasza a feladatnak, ahol a felázott, helyenként 50 fokos meredekségű lejtőn kellett leküzdenie magát a gépnek, valamint irányítójának.

a videó a hirdetés után indul
Sajnos a videó másik feléről, a visszaútról nem készült felvétel, de a beszámolók szerint a kezelő sikeresen kimászott a géppel a gödörből, kanállal előre.
Kövess minket a Facebook-on!