Mint ismeretes, a kormány március 17-én, éjféltől kezdődően teljesen lezárta az ország határait a személyforgalom előtt, ennek értelmében hazánk területére csak a – külföldi és magyar rendszámú – kamionok,  vagy a magyar állampolgárságú személyek léphetnek be. A lezárás hírére nagyon sok külföldi kelt útra személyautóval még éjfél előtt, ami miatt Röszkénél 5, Hegyeshalomnál pedig 20 kilométeres sor alakult ki. 

A helyzetet súlyosbította, hogy kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon 60-70 főből – főként bolgár, szerb és román vendégmunkásokból – álló csoport állta el a belépésre jogosult kamionok útját, hogy így tiltakozzanak a belépési tilalom ellen. Kora délután emiatt Hegyeshalomnál már 40 kilométeresre duzzadt a sor annak ellenére, hogy a rendőrök kérték a magyar rendszámú személyautókat, hogy próbáljanak meg másik határátkelőt választani az átkeléshez. 

40 kilométeres sor alakult ki Hegyeshalomnál 1

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A torlódás enyhítése érdekében ma éjjel egyszeri utazást tesznek lehetővé a román és bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalakon. Mindamellett a hazánkat átszelő, szomszédos országokba irányuló kamionok számára áruforgalmi folyosókat jelöltek ki. Ez azt jelenti, hogy miután egy kamion belép az országba, csak kijelölt útvonalon haladhat és csak az előre megadott benzinkútnál tankolhat, majd szintén a kijelölt határállomáson hagyhatja el Magyarország területét Szerbia, Ukrajna és Románia felé. 

Fontos ugyanakkor figyelembe venni, hogyha a határon egy veszélyeztetett területről érkező kamionsofőrnél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor azonnal kijelölt karanténba helyezik. Ha nem igazolódik be a fertőzés, akkor ugyan az áru lerakását elvégezheti, de ezt követően köteles lakóhelyén vagy tartózkodási helyén önkéntes karanténba vonulni 14 napra. 

Az Olaszországból Magyarországra irányuló áruforgalom továbbra is engedélyezett, azonban az olasz sofőr nem szállhat ki a lerakodás ideje alatt, azt követően pedig egyenesen a szállására kell mennie és ott kell tartózkodnia a következő fuvar felvételéig.