A világ legnagyobb bányagépei valódi guruló acélóriások. Mintha mozgó háztömbök lennének, magasságuk elérheti a hét métert, hosszúk a tizennégy métert, tömegük az 5-600 tonnát. Egy ilyen bődületes méretű gép pedig nem mozog önerőből közúton, még akkor sem, ha épp elfér.

Általában szétszerelt állapotban szállítják őket, a Caterpillar 797 esetén mindez 12-13 kamionnyi rakományt jelent, csak a hat kerékhez kell két vontató.

A megrendelő tehát egy csomag hatalmas LEGO kocka formájában kapja meg az értékes gépet, amit a Caterpillar mérnökei a bánya közelében szerelnek össze. A speciális szaktudást igénylő művelet húsz napjába telik egy hétfős csapatnak, akik három műszakban, vagyis megszakítás nélkül dolgoznak.

Kivételes esetben viszont volt már rá példa, hogy szétszerelés nélkül szállítsanak egy 797-est. Ezen a videón látható, hogy négy vontatóra volt szükség a mutatványhoz.

Igaz, a bejegyzés elején azt írtam, hogy közúton nem közlekedhetnek ekkora járművek, de a világ nagy, és mindig van szabályt erősítő kivétel. Látványnak mindenesetre nem utolsó a kétsávos országúton haladó Caterpillar 797-es.

A Caterpillar 797B típust 2000-ben állították üzembe, és 360 tonna hasznos terhet tud szállítani. Motorja 3400 lóerős, V24-es dízel. A jármű magassága 7 méter, felemelt platóval eléri a 15 métert, hossza 14,5 méter. Nyolc fedélzeti számítógép figyeli az olajnyomást, az erőátviteli szerkezetek működését, a motor teljesítményét és a gumik hőmérsékletét. A 797B ára 3,4 millió dollár környékén mozog (756 millió forint). 

Teljes terheléssel, sima, egyenletes talajon maximálisan 64 km/óra sebességgel tud közlekedni. Mindegyik kerék mögött 106 centiméteres féktárcsák vannak, az elsők mögött egyenként 10, a hátsók mögött pedig 15 darab. Elektronika figyeli az egész fékrendszer hőmérsékletét, és szükség esetén hűtött olajat nyom (percenként 5270 litert) a féktárcsákhoz. 
 
Ez a jármű hatalmas mennyiségű üzemanyagot képes benyelni, óránként átlagosan 295,3 litert gázolajat fogyaszt. Ilyen hatalmas költségekkel is napi 24 órát, és évi 365 napot dolgozik a Cat 797B, csak a rendszeres karbantartás idején áll le.