Április 22-én, zsámbéki Drivingcamp tesztpálya ad otthon az idei Busexpo kiállításnak. Hazánk legnagyobb új autóbuszos seregszemléjét immáron nyolcadik alkalommal tartják meg. A szervezők tájékoztatása szerint bár a jelentkezési időszak még tart, a kiállítói helyek több mint háromnegyede elkelt. A jelenleg elérhető kiállítói térkép szerint a magyarok közül az ITK, a H1 Systems, a Credobus valamint az Ikarus, a külföldiek közül pedig a Scania, Volvo, Evobus, VDL-Bova, az MAN, a BYD, az IVECO-t képviselő DanubeTruck valamint a Ford vásárolt eddig kiállítói felületet. 

Az idei Busexpo különlegessége, hogy hazai nagyközönség első ízben találkozhat a tavaly ősszel a Busworldön bemutatott nemzetközi újdonságokkal, többek között az új Ikarus City Pioneerrel, valamint az Ikarus City 125 autóbusszal is. A gyártóknak és a hazai forgalmazóknak ugyanakkor még április 2-ig van lehetőségük regisztrálni az idei kiállításra, ezért a kiállítói lista csak azt követően tekinthető véglegesnek. A buszos seregszemlével egy időben rendezi meg a NiT Hungary a XXVI. Országos Személyszállítási Szakmai Konferenciát, amely az előző évek gyakorlatának megfelelően idén is különjárati, közszolgáltatási, valamint magyar autóbuszgyártással kapcsolatos szekciókból áll majd. 

Zsámbékon mutatkoznak be az új Ikarusok 1

Akár ilyen különleges buszokkal is találkozhat az ember a Busexpón. Ez a Neoplan a Ferencváros futballcsapatának hivatalos autóbusza.

A konferencián a részt vevők többek között megismerhetik az autóbuszos személyszállítás jövőjével kapcsolatos kormányzati terveket, illetve a közszolgáltatási piacnyitással kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat. Mindamellett bepillantást nyerhetnek a legnagyobb hazai buszgyár, a Credobus ultrakönnyű buszkoncepciójába, a komáromi gyárral rendelkező BYD legfrissebb fejlesztéseibe, valamint átfogó képet kaphatnak arról, milyen tapasztalatokra tett szert eddig a BKV az alternatív hajtású buszok terén. A részletes program itt érhető el.  

A NiT Hungary-tagsággal nem rendelkezők számára a szakmai konferencia 32 ezer forintos belépőjegy ellenében látogatható, kedvezményesen pedig 27 ezer forintos áron váltható jegy a plenáris ülésre és egy tetszőlegesen választott szekcióra.  A konferenciára április 13-ig lehet jelentkezni, de a hely befogadóképessége korlátozott, csak 200 fő jelentkezését tudják elfogadni a plenáris üléseknél, míg a közszolgáltatási 200, a magyar buszos, valamint a különjárati szekciónál 60-60 fő részére van hely. Mindennek azért van jelentősége, mert aki akarja, az akár külön, a szekciókra is válthat jegyet 25 ezer forint ellenében.  

A kiállítás megtekintése továbbra is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az erre vonatkozó jelentkezést március 12-én nyitják meg a szervezők az alábbi linken.