A napi szinten a városi szupermarketek árufeltöltését végző teherautók egyelőre prototípusok, azonban, ha beválnak, akár sorozatgyártásban is készülhetnek.  A tesztüzemben dolgozó két 27 tonnás teherautó 120 kilométeres hatótávval rendelkezik. A 165 kWh összteljesítményű lítium-ionos akkumulátorcsomag töltése egy 150 kW-os gyorstöltővel elvégezhető, a le-, vagy felrakodás ideje alatt. A 6×2*4 hajtásképletű teherautókat 290 kW-os (395 lóerős) elektromotor hajtja, amely 245 kW-os folyamatos teljesítményre, valamint 2200 newtonméteres nyomatékra képes.

A Scania szerint hosszútávon az elektromosítás kulcsszerepet fog játszani a nehézkategóriás teherautók terén a fenntartható fejlődés megteremtése szempontjából. A szériaérett példányok kifejlesztéséhez azonban szoros együttműködésben kell dolgozniuk az üzemeltetőkkel, mert csak akkor láthatják, hogy egy-egy fejlesztés milyen hatással van a mindennapi fuvarok teljesítésére. „Nemcsak arra kell figyelmet fordítani, hogy a technológia működőképes legyen, hanem arra is, hogy az elektromos teherautók töltésére használt áram teljes mértékben megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon” – jegyezte meg az akkumulátortechnológiás Scaniák kapcsán Karin Rådström, a Scania sales és marketing részlegének vezetője.

Elektromos teherautókat tesztel a Scania 1

A svéd gyártó jelenleg is dolgozik elektromos teherautók fejlesztésén és aktív szerepet vállal az akkumulátorok, valamint az akkumulátorcellák korszerűsítésén. A Scania szerint már nem kell sokat várni arra a pontra, amikor a nehéz-kategóriás járművek esetében a villanyosítás valódi “befektetés” lesz az ügyfeleknek. Ez elsősorban az akkumulátorok könnyebbé, illetve hatékonyabbá tételével érhető el.

A Scania norvég partnere, az ASKO négy hidrogéncellás teherautót is tesztel. A 26 tonnás járművek hajtásáról ugyancsak 290 kW-os elektromotor gondoskodik, azonban hatótávolságuk nagyobb, mivel egy feltöltéssel 400-500 kilométert képesek megtenni. A hidrogéncellás Scaniákat ugyanakkor 56 kWh összteljesítményű akkumulátorcsomaggal szerelték és összesen 33 kilogrammnyi hidrogént tudnak magukkal vinni.