A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációt és blokádot tart a mai nap folyamán is, melynek során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába – tájékoztatta a Vezess-t a Magyar Közút. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki.

A legrosszabb helyzet az M15-ös gyorsforgalmi úton alakult ki, ahol 15 kilométeren torlódnak a kamionok. Ezen a szakaszon a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekednie az arra haladóknak. A feltorlódott teherautók miatt a Szlovákiába tartó kamionokat az M1-es autópálya leállósávjára kellett terelni az M15-ös csomópontjától, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül.

Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb Hegyeshalom kilépő oldalán a teherforgalom, ahol időnként 1-2 kilométer hosszan torlódnak fel a tehergépkocsik. Az MKFE legfrissebb információi szerint időközben a tiltakozást nemrég bizonytalan időre felfüggesztették, a felek tárgyalóasztalhoz ültek, azonban a kamionok továbbra is az út szélén állnak. 

Mint ismeretes a szlovák fuvarozók még január elején kezdték a demonstrációt. A blokád eleinte csak Pozsony egyes utcáit érintette, de január 9-re a bekötőutakra és forgalmasabb szakaszokra is átterjedtek az úttorlaszok. Az MKFE információi szerint a demonstráció oka az, hogy a fuvarozók alacsonyabb útadót és igazságosabb útdíjrendszert követelnek. A sztrájkolók képviselői az útadó 50 százalékkal való csökkentését követelik.