Ezentúl a flottakezelő rendszeren keresztül is letölthetők a tachográf adatok. Az új lehetőség segítségével a szállítmányozási üzemeltetők az interneten keresztül, valós időben kiolvashatják, tárolhatják és elemezhetik a járművezetői kártyák és tachográfok memóriáját. Mindamellett az üzemeltetők pontos tachográf-adminisztrációs rendszert tarthatnak fenn, és jelentős időt takaríthatnak meg.

A “tachográf-távletöltés” vagyis a Remote Tacho Download funkciót a DAF Connect vezérlőpultjához adták hozzá. Az új alkalmazás gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a csatlakoztatott járművekről és járművezetőikről rendelkezésre álló összes tachográfadathoz. Előnye, hogy valós időben láthatók a vezetési idők és a pihenőidők. A funkció lényegében 3 az 1-ben megoldás, hiszen egy eszköz áll rendelkezésre a letöltéshez, a tároláshoz és az elemzéshez. 

A járművezetői kártyák és a tachográf memóriájának pontos rögzítése és nyomon követése rendkívül munkaigényes feladat, amelynek során gyakran fordulnak elő hibák. A pontatlan könyvelések következtében pedig minden alkalommal akár több ezer eurós bírságot is kiszabhatnak” – hívta fel a figyelmet Jorg Wijnands, a DAF marketingigazgatója. A DAF tachográfletöltés funkciója – vagyis az adatok automatikus beolvasása, tárolása és letöltése – megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak.