A Tourliner alapvetően ideális távolsági busz, hagyományos utastéri kialakítással simán meg lehet vele tenni egy Budapest-Bécs, de akár egy Budapest-Prága távolságot is. Magam részéről sohasem voltam a társas utazások híve, mert a program terén kicsit kötve van az ember, oda kell menni, ahová mondják, meg ahová viszik. Ha azonban az utazási irodák ilyen buszokat alkalmaznának, mint ez a speciális Tourliner, lehet, még többen választanák ezt az utazási formát. 

A német gyártó a 2019-es Busworldön állította ki ezt az autóbuszt, amely több szempontból komfortosabb a hagyományos változatoknál. Először is utastere jóval szellősebb: bal oldalon egyes, jobb oldalon pedig dupla ülések vannak. Közlekedőfolyosója így jóval szélesebb és a busz elejéből kényelmesen lehet elsétálni a hátsó traktusba.  Másodszor pedig az ülések közötti távolság jóval nagyobb a szokásosnál, ezért bőségesebb lábtér áll rendelkezésre. Az első tengelynél, közvetlenül az első üléssor mögött pedig mindkét oldalon egy-egy asztalt is beépítettek, lehetőséget biztosítva a kényelmes étkezésre. 

Sörcsapos busszal a világ minden tájára 1

Papíron nem mutat jól, hogy egy 13,9 méteres buszban csak 35 ülés van, de kit érdekel?

A fedélzeten utazók  egészen egyedi módon csillapíthatják szomjukat, ugyanis a második ajtónál még egy sörcsapot is beépítettek. Így a szilveszteri városlátogatásra oldottabb légkörben hangolódhatnának az utasok, feltéve, ha képesek a kulturált italfogyasztásra és nem áztatják el az autóbusz padlószőnyegét sörrel. A macskajajos, vagy energiaszegény időszakokban pedig jó szolgálatot tehet a WC-fülke felett elhelyezett automata kávéfőző. 

Sörcsapos busszal a világ minden tájára 2

A business kialakításhoz ritkán jár sörcsap, de meg lehet szokni a látványt.

Ez a speciális  Tourliner L tehát igazi kuriózum a turistabuszok között, színváltós LED-es belső hangulatvilágítása pedig még egyedibbé varázsolja a modellt. Hajtásáról a már jól bevált hathengeres, 12 419 köbcentiméteres,  MAN D2676 LOH típusú motor gondoskodik, amely 2400 newtonméteres nyomatékra és 470 lóerős teljesítményre képes.  A megfelelő biztonság érdekében a járművet ütközésre figyelmeztető rendszerrel, éberségfigyelővel, valamint az MAN aktív sávtartó rendszerével is felszerelték. 

A nem mindennapi kényelmi és technológiai fejlesztések mellett van még egy szerethető tulajdonsága, csomagtere ugyanis e-rollereket rejt, ami szintén jól jöhet a városlátogatásoknál. Az autóbuszt egyébként Hans Zimmer Oscar- és Grammy-díjas német zeneszerző használja 60 fős zenekarának utaztatására. A különleges jármű 2020 februárjában Magyarországra érkezik, mert Zimmer a Papp László Arénában fog koncertet adni.