Néha egészen új területeken fedezik fel az elektromos járművek előnyeit. Ott van például a bányaipar, ahol kis távokon kell hatalmas súlyokat cipelni, nyomatékbő gépekkel. Az elektromos hajtásnak ez épp megfelelő feladat, hiszen a hatótáv majdnem sokadrangú tényező, nyomatékból pedig akad bőven. A svájci Kuhn épp ezért elkészítette a világ legnagyobb villanyos járművét, az eDumpert.

Ez a zöld bányadömper a világ legnagyobb elektromos járműve 1
Ez a zöld bányadömper a világ legnagyobb elektromos járműve 2

Ez a zöld bányadömper a világ legnagyobb elektromos járműve

Ez a zöld bányadömper a világ legnagyobb elektromos járműve 5
Ez a zöld bányadömper a világ legnagyobb elektromos járműve 6
Fotó megosztása:

23 literes, hathengeres dízelmotor dolgozott eredetileg a Komatsuban, de 800 lovas elektromotorra cserélték. Hozzá öttonnás akksicsomagot raktak a gép alá, mely 700 kilowattórás. Ez azt jelenti, hogy hétszerese a Tesla Model S P100D-nek. Bár hegymenetben gyorsan csökken a hatótávja, a lejtőkön szépen vissza is termel a gép, mely 65 tonnát cipelhet.

A villanyos dömper helyi emissziómentes, ami azt jelenti, hogy a korábbi állapothoz képest elektromosra alakítva 500 ezer liter gázolajat spórolnak, tehát 1300 tonna szén-dioxidot nem pufog ki a levegőbe, ennek ellenére a következő 10 évben összesen 300 ezer tonna követ mozgatnak meg vele.

a videó a hirdetés után indul