Július 22-28. között a rendőrök kiemelt hangsúlyt fektettek a teherautók és az autóbuszok ellenőrzésére. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatával közösen végrehajtott TISPOL akció keretében 2916 darab nehéz teherbírású teherautót és 584 autóbuszt állítottak meg. Az egyenruhások a vezetési és pihenési időt, valamint a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálták. Az ellenőrzések során 686 alkalommal állapítottak meg jogsértést.

Két, nehéz kategóriás teherautó esetében azonnal közlekedési korlátozást kellett elrendelni. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt azonban legalább 90 sofőrre bírságot szabtak ki. Jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 96 alkalommal, okmányokra vonatkozó visszaélések miatt pedig 65 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek. A közúti ellenőrzések során hét esetben alkoholfogyasztás gyanúja merült fel, 61 alkalommal pedig a jármű sofőrje vagy annak utasa nem volt biztonsági övvel bekötve. Sebesség túllépése miatt 127-szer kellett intézkedni a rendőröknek.

Részeg kamionsofőröket kapcsoltak le a magyar utakról 1

Az autóbuszok ellenőrzése során 24 járművezető szintén nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességet, de ebben a kategóriában is előfordult a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatos szabályszegés. Emiatt legalább tízszer kellett intézkedniük az egyenruhásoknak. Rakománybiztonság miatt két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt pedig háromszor kellett bírságot kiszabniuk.

A TISPOL „European Operation Truck&Bus” akció az ötödik volt az idei évre tervezett kilencből. Az ellenőrzések a kontinens túlnyomó részét, mintegy 25 országot érintettek. A magyar rendőrök nemcsak magyar, hanem külföldi kamion-, illetve buszsofőröket is megállítottak.