Új, elektromos teherautóval lép piacra egy svájci cég, a Designwerk. A Futuricum Semi 40E névre keresztelt jármű hajtáslánca összesen 680 lóerős (500 kW) teljesítményre képes. Maximális sebessége 86 km/óra, hasznos teherbírása pedig 28 tonna. A cég tulajdonképpen a hajtásláncot fejlesztette, a fülke és más főegységek a Volvo FM-ből érkeznek.

A Semi 40E háromféle akkumátorcsomaggal rendelhető. A legkisebb 170 kWh teljesítményű és 190 kilométeres hatótávot biztosít. A kínálatban a soron következő a 255 kWh teljesítményű akkumulátorcsomag, amellyel 285 kilométert tehet meg a jármű, a legnagyobb pedig a 340 kWh-os változat, amely 380 kilométeres hatótávot tesz lehetővé.

Ennek a nyergesnek már nincs szüksége üzemanyagtartályra 1

A svájciak által fejlesztett 22 kW-os AC-töltővel az akkumulátorcsomag teljesítményétől függően 7,5-15 óra alatt teljesen feltölthető. Gyorstöltővel ez a folyamat 1,3-2,2 órát vesz igénybe. Nem ez az első elektromos teherautója a cégnek, korábban ugyanis 26 tonnás össztömegű elektromos hajtáslánccal szerelt  hulladékgyűjtő autót mutatott be Futuricum Collect 26E néven, amely hamarosan Basel útjain is feltűnhet.

A Desingwerk 10 éves tapasztalattal rendelkezik az elektromobilitás terén és nagy reményeket fűznek akkumulátortechnológás teherautóikhoz. Ebben a hónapban új gyárat avattak fel Svájc hatodik legnagyobb városában, Winterthurban. Innen szeretnék kiszolgálni a svájci és európai megrendeléseket.