A svéd vállalat Young Professionals néven futó képzése 2019 szeptemberében indul és a résztvevők a Scania-szabványoknak megfelelő oktatás keretében sajátíthatják el a releváns műszaki ismereteket. Emellett lehetőséget kapnak a legújabb technológiával és professzionális Scania-eszközökkel történő munkavégzésre.

A háromhetente, szombatonként zajló oktatáson az ősszel végzős évfolyamba lépő, autószerelői és autótechnikai műszerész szakos hallgatók vehetnek részt. A 120 órás képzés gyakorlati és elméleti része a Fáy András Szakgimnáziumban zajlik, a szakmai gyakorlatra azonban a tanuló lakóhelyéhez legközelebb eső Scania-szervizben kerül sor.

A képzés ideje alatt a tavalyi évhez hasonlóan a hallgatók megismerhetik a haszonjárművek főbb egységeit. Így például a dízelmotorok felépítését, az üzemanyag-ellátó rendszert, a légfékrendszert, valamint az elektronikai hálózatot. A programban részt vevő hallgatók a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíjat is kaphatnak legfeljebb havi 45 ezer forint értékben.

A szervezők emellett étkezési hozzájárulást, utazási támogatást, valamint kollégiumi elhelyezést is biztosítanak a tanulóknak. A képzést sikeresen elvégzők lehetőséget kapnak a Scania magyarországi hálózatában történő elhelyezkedésre. A Young Professionalsre június 15-ig lehet jelentkezni interneten keresztül.