A lengyel Żuk (“Zsuk”) furgon sokféleképpen él a fejünkben és minden bizonnyal még sokan emlékeznek rá a volt szocialista blokk egyik ikonikus járműveként. Egy informatikus csapat úgy döntött, hogy itt az ideje modernizálni a lengyel autógyártás emlékezetes darabját ezért feltámasztott egy koros Żukot, ami korábban valószínűleg tűzoltóautóként szolgálhatott, mert villogókkal és gyári kereszttartó rudakkal is rendelkezik.

Az átalakítás során a technikai fejlesztések nem érintették a hajtásláncot és még csak a fülkét sem varázsolták 21. századivá. A lényeges dolgok a raktérbe kerültek, ám annak is csak egyharmadát foglalják el az újdonságok. Az ötletadó Emil Wasilewski eredetileg az IoT eszközök kezelésére fejlesztett Azure alkalmazáshoz szeretett volna egy bemutató autót építeni. A közel egy tucatnyi fejlesztő által készített applikáció lényegében a Microsoft operációs rendszerekhez csatlakoztatható kütyüket fogja össze. Segítségével szinte minden internetes eszköz egyetlenegy platformon kezelhető.

Ez történik, ha egy csapat informatikus nekiesik egy Żuknak 1

Ennek érdekében azonban többek között nagy felbontású kamerával, mozgásérzékelővel, hőmérséklet- és nyomásérzékelő szenzorokkal, színes LCD monitorokkal, de még napelemekkel is fel kellett szerelniük a furgont. A lengyel csapat láthatóan törekedett az igényességre, ugyanis még a kábeleket is ízlésesen vezették el a jármű rakterének belső falán.

Ez történik, ha egy csapat informatikus nekiesik egy Żuknak 2

Sőt, a hátsó traktusban egy kényelmes, műbőr ülőpad is helyet kapott, a padlót pedig szőnyegborítással látták el. Az egészet pedig kékes LED-világítással fejelték meg, így aki beül a furgonba, az mindent azúrkék színben fog látni, még a saját gondolatait is. A különleges furgont szombatig bárki megtekintheti a varsói Busexpón.

Fotók: Aranyi Péter