Nemzetközi akcióhoz csatlakozott a rendőrség, melynek keretében február 18 és 24 között a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának felügyeletét végezték. Már csak azért is fontos ez, mert a legnagyobb méretű és tömegű közúti járműveknél az ütközés, gázolás, pályaelhagyás, felborulás jellegű balesetekben nagy a sérülési és a halálozási kockázat.

Az akció keretében a rendőrök nagy figyelmet fordítottak az M7-es autópályán közlekedőkre, így az ellenőrzés időszakában szabálytalan előzés és követési távolság be nem tartása miatt összesen 21 járművezetővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot. Rajtuk kívül további három vezetővel szemben indult gyorsított szabálysértési eljárás.

A KRESZ hatályos szabályai szerint tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton 6 óra és 22 óra között – a 7500 kilogrammot – meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel. Ebben az esetben a járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy járműszerelvény biztonságosan besorolhasson.

A tapasztalatok szerint azonban ezt a szabályt sem a hazai, sem a külföldi vezetők nem veszik kellőképp figyelembe.