A jelenleg is zajló Las Vegas-i CES kiállításon két olyan ruhadarab mutatkozott be, amelyek komfortosabbá és biztonságosabbá tehetik azon sofőrök munkáját, akiknek sűrűn kell kiszállniuk a fülkéből munkavégzés közben. Így például a mentősök, a futárok, de akár az útkarbantartók is jobban láthatóvá válhatnak az éjszakai sötétségben. A Continental által fejlesztett speciális mellény és kabát ugyanis nemcsak kellemes meleget nyújt viselőjének, hanem világítani is tud. Ennek pedig nem kis jelentősége van mondjuk télen, amikor a munkaidő egy részét sötétben kell eltölteni.

A ruhadarabok fűtéséhez és világításához mindössze egy kisebb kezelőeszközre, valamint akkumulátorra van szükség. Ennek töltése gyorsan és egyszerűen oldható meg az induktív töltésnek köszönhetően. A vezetőülésbe, a kabátba, illetve a mellénybe integrált tekercsek ugyanis mágneses rezonanciával hoznak létre elektromosságot, amelyet a kis méretű akkumulátor vegyi energiaként tárol el. Ezt használja fel később a ruha a LED-világítás és a fűtőszálak működtetésére.

Világító kabáttal lehetnek nagyobb biztonságban a sofőrök 1

A ruhadarabokra szerelt világításnak köszönhetően a sofőr akkor is látható a sötétben, ha a kabátját vagy mellényét nem világítja meg egy jármű fényszórója. A LED-fény ráadásul automatikusan aktiválódik a viseleteken, ha a sofőr elhagyja a kabint. Mindkét ruha könnyen tisztítható, illetve mosható. Mindez az egymásra épülő, különféle anyagrétegeknek köszönhető, amelyek minimalizálják a mágneses mező vezetőre gyakorolt hatását.

A fűthető és világító ruhadarabok később számos hasznos funkcióval egészíthetők ki. Például alkalmasak lehetnek a páratartalom vagy a hőmérséklet mérésére és az ezzel kapcsolatos adatokat pedig akár a haszonjárművek légkondicionálói is felhasználhatják az optimális beállítások érdekében.

A jövőben ugyanakkor egyre valószínűbb a konduktív anyagok elterjedése, amelyekkel akár úgy is felmelegíthetők a kabátok, hogy akár egyetlen milliméternyi fűtőszálat elhelyeznének bennük. Mindez egy Nobel-díjjal kitüntetett fejlesztésnek köszönhető, az elektroaktív polimer bevonattal ellátott ruhaszövetek ugyanis szinte azonnal képesek felmelegedni, ha elektromossággal érintkeznek.