A debreceni érdekeltségű Inter Traction Electrics Kft. szerelheti össze azokat az új Mercedes-Benz Conectókat, melyeket a Volán Buszpark Kft. vásárol a dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) számára. A hazai regionális központok és a Volánbusz közbeszerzéseit intéző cég korábban 50 darab új, alacsonypadlós, szóló buszra írt ki tendert.

A beszerzés értéke eléri a 3,4 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy egy busz vételára 69 millió forintra jön ki a szerződés szerint. A november elején közzé tett eredmény szerint az ITE pénzügyi partnere a Merkantil Bank lesz, míg a szakmai segítség az EvoBus Hungariától érkezik. Mint ismeretes, az ITE már saját fejlesztésű busztípussal is rendelkezik, ugyanis tavaly mutatták be a Mercedes-Benz alvázra épülő, alacsony belépésű Reform 500LE városi autóbuszt.

A Conectók összeszereléséről egyelőre nagyon keveset lehet tudni. Az biztos, hogy már az új generációs kiadás lesz, mely 2016 őszén mutatkozott be Varsóban. Ez a típus eredetileg a törökországi Hoşdere-ben készül. Az idehaza végszerelésre kerülő példányokat a Mercedes-Benz  OM936 típusú, hathengeres, 7,7 literes, 300 lóerős (220 kW) teljesítményű motorja fogja hajtani, melyhez hatsebességes ZF EcoLife automataváltó csatlakozik. A Kecskeméten, Szolnokon és Szegeden forgalomba álló buszok összesen 26 ülőhellyel és 76 állóhellyel rendelkeznek majd.

Az ITE a hajdúsági ITK Holding érdekeltségébe tartozik, melynek fejlesztő és oktató központját bő egy évvel ezelőtt adták át Debrecenben. A létesítmény nemcsak K&F tevékenységre alkalmas, hanem 150 darabos buszgyártási kapacitással is rendelkezik. A társaság tervei között szerepel egy 150 ezer négyzetméteres gyár felhúzása, mely akár ezer darabos kapacitással is bírhat. Az ITE továbbá idén bemutatja második prototípusát is.