Úgy tűnik, a Scania után a Mercedes sem várta meg hannoveri IAA kiállítást a világpremierrel. A cég tegnap bemutatta a legújabb Conectót Varsóban, melyet a mai nap folyamán még további 60 üzemeltetőnek mutatnak meg, hátha valaki vesz belőle hirtelen pár száz darabot.

Az 1996 óta, Törökországban készülő modell lényegében a Citaro kistestvérének tekinthető, ugyanakkor a Conectót elsősorban a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező üzemeltetők számára fejlesztették ki. A modellt eleinte elővárosi kivitelben, magas padlóval gyártották, később úgy döntöttek, hogy a Conectóból teljesen alacsony padlós, városi használatra is alkalmas járművet csinálnak. 2007-ben tehát előálltak az alacsony padlós Conectóval (LF), melynek most jött meg az utódja.

conecto (2)

Az újoncról elmondható, hogy leginkább megjelenésében különbözik elődjétől, melynek köszönhetően végre nem téveszthető össze a korábbi generációs Citaróval. Az új modellcsalád 12,13 méter hosszú, háromajtós, valamint egy 18,2 méter hosszú, négyajtós csuklós változatból áll. A Conecto hajtásáról az az Euro 6-os normáknak megfelelő OM 470-es dízelmotor gondoskodik, melyet a Mercedes többek között a Setra ComfortClass 500-as modellekbe, valamint az Actrosokba is beépít.

Újdonság, hogy a jövőben akár sűrített földházzal üzemeltethető motorral is megvásárolható lesz. A szóló változat elektronikus menetstabilizáló rendszerrel, a csuklós kivitel pedig becsuklásgátló rendszerrel készül. Az elülső tengelyeknél található független felfüggesztés pedig mindkét változat esetében az alapfelszereltség része.

A Mercedes Conectóból az elmúlt 10 évben több mint háromezer példány készült. Ezek jó része Közép-Európában, Közel-Keleten, valamint Közép-Ázsiában állt forgalomba. A modell hazánkban is népszerű, ugyanis Budapesten 131 darab Conecto G, valamint 15 darab Conecto LF szállít utasokat nap mint nap a VT-Arriva, valamint a BKV üzemeltetésében. Vidéken pedig a Volánbusznál, a DAKK-nál, a KYNKK-nál, valamint a Dél-Dunántúli Közlekedési Központnál található kisebb-nagyobb flotta ebből a típusból.