Az ITK tavaly augusztusban tette le autóbusz fejlesztő és oktató központjának alapkövét. Ez, az évi 150 darab busz gyártására alkalmas létesítmény rekordidő alatt, hat hónap alatt készült el. Az eredeti tervekhez képest néhány hónapos csúszással mutatkozott be ma délelőtt az új magyar, alacsony belépésű autóbusz. A bemutató nemcsak azért volt különleges, mert egy új szereplőt üdvözölhetünk a hazai gyártók között, hanem azért is, mert most először egy, Debrecenben és Budapesten üzemeltetőként jelen lévő gyártó állt elő egy prototípussal.

Színre lép a Reform 500 LE

Nem véletlenül kapta a Reform elnevezést az új magyar autóbusz. Az ITK Holding – mint a hazai reformáció fellegvárában, Debrecenben székelő cég – szeretett volna megemlékezni a reformáció 500. évfordulójáról, ezért az erre utaló elnevezést adott új buszcsaládjának. A 20 éves üzemeltetői tapasztalattal rendelkező cégcsoport ma egy sztenderd, városi/elővárosi kivitelű változatot mutatott be. A Reform 500 LE méreteket tekintve illeszkedik a jelenlegi európai kínálatba: 12 méter hosszú, 2,55 méter széles és 3,28 méter magas.

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 1
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 2

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 20
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 21
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 22
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 23
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 24
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 25
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 26
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 27
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 28
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 29
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 30
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 31
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 32
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 33
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 34
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 35
A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 36
Fotó megosztása:

Nem véletlenül van jókora háromágú csillag a jármű elején, ugyanis az új magyar csodát a Mercedes OC 500 LE önhordó alvázára építették. A hazai sajtó minden bizonnyal emiatt Mercedes buszként fogja emlegetni, mert így jól hangzik, de maga a típus tervezése Kovács Ervin nevéhez fűződik, a németek csak a járóképes alvázat adták. A jármű karosszériája korrózióálló acélból készült, külső burkolatai pedig kompozitból és alumíniumelemekből vannak. Ez a prototípus a Low Entry, vagyis az alacsony belépésű kategóriát képviseli.

Utastere a második ajtótól fogva emelt padlószinttel rendelkezik. Az alacsonypadlós részen 11 dobogó nélkül megközelíthető ülés található, ebből három úgynevezett másfeles ülés, tehát elviekben ezeken kisgyermekekkel együtt is lehet utazni. A belső térben 35 ülő- és 56 állóhely van, így a jármű összesen 91 utas szállítására alkalmas. Ez a maximum befogadóképesség ennél a modellnél, szükség esetén ugyan kettővel több ülőhely építhető be, de akkor az állóhelyekből is kevesebb lesz.

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 37

A harmadik ajtónál lépcsőzni kell.

Korszerű és 21.századi

A Reform 500LE belső terében teljes mértékben visszaköszönnek a 21. századi megoldások. Egyes üléseknél például USB-töltőket helyeztek el, az első ajtónál található közlekedőfolyosó felett pedig egy 29 colos LCD-kijelzőt építettek be, mely megjeleníti az aktuális megállókat, vagy reklámokat. A járművön ingyenes wi-fi igénybevételére is lehetőség van, az elhelyezett jegykezelő készülékek pedig kompatibilisek az elektronikus jegyrendszerrel.

Az internetes kapcsolatnak köszönhetően az üzemeltetőnek lehetősége van arra, hogy valós idejű információkat kapjon a járműről. Az autóbusz felügyeleti rendszerében található adatoknak köszönhetően képet kaphat többek között a motor, a fékrendszer, a kipufogó és a sebességváltó üzemi állapotáról, illetve a fogyasztásról is.

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 38

Áttekinthető és dizájnos lett a műszerfal.

A korszerű és az üzemeltetői elvárásoknak megfelelő technika a vezetőtérben is visszaköszön. A buszsofőr légrugós, állítható, dönthető, kifordítható ISRI gyártmányú vezetőülésen végezheti a munkáját. A megfelelő komfort érzethez hozzájárul az ülésszellőztetés, valamint a független, vezetőtéri klíma, de ugyancsak rendelkezésre áll a vezetőüléshez az integrált mikrofon is.

Biztonságra hangolva

A komfortérzet mellett gondoltak a biztonságra is. Az ajtók mellett például olyan érzékelőket helyeztek el, melyek megakadályozzák, hogy az utasra rácsukódjanak az ajtószárnyak. Ha a szenzorok utast érzékelnek, automatikusan visszanyitják az ajtókat. Az utasok biztonságára külső- és belső kamerarendszer is ügyel, így a buszsofőr azonnal értesülhet például arról, ha egy utas elesik, vagy ha éppen holttérben tartózkodik. A járművet a vonatkozó új magyar előírásnak megfelelően automata tűzoltó berendezéssel szerelték fel, mely megakadályozza, hogy a motortérben felcsapó lángok tovább terjedjenek.

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 39

Hátul is dizájnos lett a Reform 500LE

Német hajtáslánc

A múlt évben megállapodtunk arról, hogy az EvoBus járóképes, teljesen készre szerelt alvázakat szállít az ITK számára a Daimler spanyolországi gyárából. Az alvázak műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-buszokban megszokott megoldásokat” – mondta a bemutatón Jörg Schmidt, EvoBus Hungária Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az alvázaknál használt főegységek és alkatrészek megegyeznek a többi Mercedes-Benz és Setra autóbuszokéval, éppen ezért a szervizek számára nem jelent majd kihívást az új magyar autóbusz.

Az autóbusz hajtásáról OM 936-os, 300 lóerős (220 kW) erőforrás gondoskodik, de kérhető ennél erősebb, 354 (260 kW) lőerős motor is. Az erőforráshoz ZF gyártmányú Ecolife 6+1 fokozató automataváltó csatlakozik. Azért olyan nagyon nincs lehetőség a lóerők szabadon engedésére, ugyanis a busz sebességét 85 kilométer/órában korlátozták le. És ott van még a 17 800 kilogrammos megengedett össztömeg is. A menetkomfort terén elmondható, hogy az első futómű 2-2 légrugóval és lengéscsillapítóval van ellátva, míg a hátsó, egyfokozatú merev hídtestnél 4-4 légrugó és lengéscsillapító csillapítja az utak egyenetlenségeit. Sajnos az autóbuszt nem lehetett menet közben kipróbálni, de bízunk benne, hamarosan erre is sor kerül.

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 40

A LED-csík még izgalmasabbá teszi.

Így néz ki a magyar buszpiac

“Kis ország, kis foci” elven gondolkodnak sokszor azok, akik azt mondják, hogy a hazai buszpiac nem elég nagy ahhoz, hogy több gyártót eltartson. Az ITK végzett egy részletesebb piaci elemzést, melyben az európai buszpiacokat vetette össze a hazaival.

Ennek alapján elmondható, hogy az európai trendekkel összhangban enyhén emelkedik az éves szinten forgalomba helyezett buszok száma. 2015-ben például 1623 darab új autóbuszt vásároltak Magyarországon. Összesen pedig 18 482 darab busz közlekedik idehaza nap, mint nap. Érdekes módon Magyarországgal nagyjából megegyező népességszámmal és területtel rendelkező Csehországban nagyobb, 20 667 darabos buszpark van használatban. A hazai flotta átlagéletkora azonban még mindig magas, mintegy 14,11 év (2016). A 10 évnél idősebb buszok száma ráadásul 11 ezer felett van, tehát komolyabb beruházás nélkül nem lehet megvalósítani a kormányzat által kitűzött 10 éves átlagéletkort.

„Ahhoz, hogy mondjuk holnaptól 10 éves átlag életkorú buszpark legyen jelen idehaza, több mint 7500 autóbuszt kellene azonnal forgalomba állítani” – hívta fel a figyelmet Kossa György, a z ITK ügyvezető igazgatója. Hozzátette: később ahhoz, hogy a 10 éves átlagéletkor tartható legyen, évente 2500 darab új autóbuszt kellene vásárolnia a hazai üzemeltetőknek. A hazai piac tehát képes lenne ellátni több magyar buszgyárat is.

A reformáció előtt tiszteleg az új magyar autóbusz 41

Már megálmodták a jövőt. Jöhetnek a turista- és intercity változatok is.

Ígéretes folytatás

Egy busznál biztosan nem áll meg az ITK Holding. A cégcsoport ugyanis 2018-ban 150 ezer alapterületű gyáregységet épít fel, további 800 munkahelyet létrehozva. Az új üzem évi ezer darabos kapacitással rendelkezhet, a jelenlegi gyártóegység pedig teljes egészben oktató-fejlesztő központtá alakul majd. Az ITK szeretné tovább bővíteni a kínálatot. „Terveink között szerepel egy 12 méter hosszú, kétajtós helyközi autóbusz elkészítése, valamint egy 12,5 méter hosszú, szintén helyközi változat megépítése. Később magaspadlós intercity és turista modellekkel is szeretnénk előállni, valamint 8-12 méter hosszú elektromos városi autóbuszokat, illetve dízel és elektromos hajtású kisbuszokat is tervezünk kifejleszteni” – jegyezte meg Kossa György, az ITK Holding vezérigazgatója.