A Fraport Greece 14 regionális repülőtér védelmét látja el Görögországban. A cég nemrég 10 darab Scania P 490-es, Rosenbauer felépítménnyel ellátott tűzoltóautót rendelt. A 6×6-os hajtásképlettel rendelkező járművek Korfu, Kefaloniá, Kosz, Míkonosz, Mytilene, Rodosz, Samos, Szantorini, Szaloniki and Zákinthosz repterein teljesítenek majd szolgálatot. Ezek a repülőterek együttesen több mint 20 millió utast fogadnak évente, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az utasok biztonságára.

A hamarosan forgalomba álló háromtengelyes járművek 7000 literes víz- és 860 literes habtartállyal vannak felszerelve, vízágyújuk pedig 10 baron percenként 6000 litert képes fecskendezni.  A hatékonyabb munka érdekében ugyanakkor nem csak a fülke tetejére, hanem a lökhárító fölé is szereltek vízágyút, ennek megfelelően még gyorsabban történhet a tűzoltás. A Scania-Rosenbauer páros nemcsak a tűzoltóautókat, hanem a szükséges eszközöket és egy speciális képzést is biztosít.

Egyre népszerűbbek a Scania repülőtéri tűzoltóautói 1

A görög példányokhoz a Rosenbauer gyártja a felépítményt.

Nemrég a spanyol repülőtéri hatóság, az AENA is bejelentette, hogy szintén ilyen Scania P 490-es tűzoltóautókat vesz. A megrendelés mennyisége kicsivel több mint a görögöké, a spanyolok ugyanis 14 darabot vásároltak. Fontos eltérés továbbá, hogy bár valamennyi jármű a Scania 13 literes erőforrását kapja meg, felépítményük eltérő lesz. Kilenc darabot ugyanis a lengyel Iturri, ötöt pedig az osztrák Rosenbauer felépítményével fognak szerelni.

Egyre népszerűbbek a Scania repülőtéri tűzoltóautói 2

Spanyolország is 14 darab Scania tűzoltóautót vásárolt nemrég.

A spanyol változatokat 6100 literes víz-, illetve 750 literes habtartállyal  gyártják, illetve 225 kilogrammnyi kémiai por tárolására szolgáló tartályt is kapnak. Ezen járművekkel szemben alapkövetelmény volt a kiváló gyorsulás, amit megfelelő módon teljesítenek is a Scaniák: teljes terheltséggel 35 másodperc alatt tudnak felgyorsulni 80 kilométer/órás sebességre. Ez a tempó ugyan nem vetekszik egy sportkocsiéval, de egy tűzoltóautónál egyáltalán nem rossz eredmény. És végezetül még egy fontos adalék: a járművek tetején található vízágyú 65 méteres, míg a lökhárító fölé szerelt vízágyú pedig 40 méteres sugárban képes oltani a tüzeket.

A tűzoltóautók teljesítménye Spanyolországban sem lehet kérdés, hiszen az országban összesen 46 repülőtér működik. Az Eurostat adatai szerint a britek és a németek után a spanyolok bonyolították le a legnagyobb, mintegy 250 millió fős forgalmat 2017-ben.