Július utolsó hetén átfogó razziát tartottak Európában. A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) ezúttal a teherautókat és buszokat ellenőrizte 25 országban. Magyarországon 2018. július 23. és 29. között zajlott az akció az ország teljes területén.

Az idei az ötödik akció során a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök vizsgálták a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, a rakomány rögzítésének biztonságos voltát stb..

Összesen 2822 tehergépjárművet, illetve annak vezetőjét ellenőriztek. A jelentős részük 61%-a magyar tulajdonú volt. 434 esetben találtak valamilyen hiányosságot, fedeztek fel jogsértést, vagyis átlagosan minden hatodik tehergépjárműnél volt probléma. A leggyakoribb szabályszegés a sebességtúllépés volt, mely miatt 134 esetben indult eljárás. Műszaki hiányosságát 59 esetben találtak, míg 6 tehergépkocsi vezető ittasan közlekedett. 10 alkalommal a rakományt rögzítették szabálytalanul, túlsúlyt 16 tehergépjárműnél állapítottak meg. A meghatározott vezetési időt 45 járművezető lépte túl, a tachográf használatára vonatkozó szabályokat 14-en szegték meg, 9 esetben a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat nem tartották be. Két esetben azonnali korlátozást (továbbhaladási tilalmat) rendeltek el.

Az egy hetes akció során 532 autóbuszt ellenőríztek, melyek többsége, 52%-a magyar tulajdonú volt. Az ellenőrzött autóbuszok mintegy 10%-ánál, összesen 55 esetben találtak valamilyen jogsértést, de azonnali korlátozást egyetlen esetben sem kellett elrendelni.

Ittas autóbusz vezető nem volt, a jogsértések többsége (13 eset) sebességtúllépésből adódott. Passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása miatt 4 esetben jártak el. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályok megsértését 9 esetben, továbbá okmányokkal kapcsolatos szabályszegést 4 esetben tapasztaltak a rendőrök.