Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a július 23-tól július 29 éjfélig tartó razzia Magyarország egész területére kiterjed. Az akcióra az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (TISPOL) ütemterve alapján kerül sor az öreg kontinensen.

A magyar rendőrség az ellenőrzéseket jellemzően a közlekedési hatóság munkatársaival közösen hatja végre, mivel a két szervezet részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti intézkedések terén. Míg a közlekedési hatóság a jármű műszaki állapotát, a rakomány rögzítését, a vezetési- és a pihenő idő betartását ellenőrzi, addig a rendőrség a személyi tényezőkre, a sebességre, a biztonsági öv használatára és a KRESZ-szabályok betartására fordít kiemelt figyelmet.

Az ellenőrzések a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtő szabálytalan járművezetői magatartások ellen irányulnak. Idén a TISPOL célként tűzte ki a figyelmet elvonó tényezők – például a mobiltelefon, vagy a GPS, vagy hifi eszköz vezetés közbeni használatának szankcionálását. A nemzetközi közúti ellenőrzések eredményeit és tapasztalatait az egyes rendőri szervek értékelik, majd az adatokat a TISPOL-nak továbbítják. A szervezet pedig tájékoztatja az Európai Bizottságot és a tagállamokat az eredményekről.

A jövő heti ellenőrzés után legközelebb október 15-21. között lesz buszokat és autóbuszokat érintő TISPOL-razzia.