A Volvo Trucks a májusi IFAT kiállításon fogja leleplezni városi áruterítésre szánt elektromos teherautóját. A svéd gyártó hivatalosan januárban jelentette be, hogy akkumulátor-technológiás áruszállítók fejlesztésébe kezd, azonban egyelőre kevés részlet ismert a projektről.

Pedig a cég elnöke, Claes Nilsson már tavaly elárulta, hogy az akkumulátor -technológia terén a dél-koreai Samsung lesz a partnerük. A Volvo Trucks első embere minderről 2017 novemberében a Koreahearld.com-nak beszélt egy interjúban, melyben megjegyezte, hogy már folynak a tárgyalások a tech óriással az együttműködésről.

Claes Nillson hangsúlyozta, hogy egy tisztán elektromos teherautónál fontos, hogy nagy hatótáv álljon rendelkezésre, ami sok akkumulátort jelent. Éppen ezért számítanak a Samsung szakértelmére a lehető leghatékonyabb energiatároló csomagok kifejlesztése terén. Ha beindul az elektromos Volvo teherautók sorozatgyártása, akkor az is elképzelhető, hogy akkumulátoraik Magyarországon készülnek majd. A Samsung SDI-nek ugyanis jelenleg Gödön és Ausztriában van ilyen jellegű üzeme.

Az együttműködés akár a dél-koreai piacra is hatással lehet, hiszen jelenleg a kelet-ázsiai ország a Volvo Trucks számára kilencedik legfontosabb piacnak számít globális szinten. Tavaly a svédek 2900 teherautót adtak el Dél-Koreában, ami 10 százalékos növekedést jelent. Az eladások nagy részét közepes és nehéz teherbírású billencses, valamint áruszállító teherautók tették ki.