Egy Scania R500-as nyerte el a Green Truck Awardot, melyet a Verkehrs Rundschau és a Trucker szakmai magazinok szakértői ítélnek oda. A két vezető, német szállítmányozási sajtóorgánum minden évben próbára teszi a teherautókat a 40 tonnás össztömegben. A zsűri kifejezetten arra koncentrál, mennyire gazdaságos egy jármű, azaz mennyi üzemanyagot fogyaszt, ezáltal mennyire terheli meg a környezetet.

Az idei tesztekre valós forgalmi körülmények között, München és Nürnberg között került sor. A teherautók az egyik nagyvárosból indulva 350 kilométert tettek meg, leginkább autópályán haladva. Ekkora szakaszon 79,91 km/órás átlagsebesség mellett a Scania R500-as 24,92 liter gázolajat fogyasztott 100 kilométeren.

A második helyezett teherautó egyébként 0,4 liter/100 km-es értékkel volt csak rosszabb, ami jól mutatja, hogy az új teherautók motorjai egyre kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, ha az előírásoknak megfelelően üzemeltetik őket. Azonban ekkora fogyasztástöbblet is jelentős lehet: például évi 150 ezres futásteljesítmény esetén ez legalább 600 liter plusz gázolajat jelenthet.

Az Euro VI-os, 40 tonnás össztömegű kamionok üzemanyag-felhasználása 25-29 l/100 km között van.