Úgy látszik a héten dömping van ZiL hírekből. Pár nappal ezelőtt került fel az internetre egy nagyon ritka ZiL tűzoltóautó, most pedig egy orosz férfi állt elő egy különlegességgel. Ő ugyanis elkészítette a legendás 130-as modell dömperes változatát play doh gyurmából. Ennek a játéknak sajátos ismertetője, hogy miután kiszárad, merevvé válik és számos figura, illetve forma készíthető el belőle. A végeredménynek tényleg csak a fantázia szabhat határt.

Ettől a gyurma teherautótól eláll a lélegzeted 1

Részletekig pontos kidolgozás.

Ettől a gyurma teherautótól eláll a lélegzeted 2

Még visszapillantó tükre is van.

A ZiL-130-as teherautót 1962-1994 között gyártották a Lihacsov Autógyárban, 1992-től ráadásul az Uráli Autómotorgyárban (UAMZ) is összeszerelték. 2002-ben az UAMZ-ból Uráli Gépkocsi és Motorgyár (AMUR) lett, ezért a típus neve is módosult AMUR–53131-re. A fülke ugyan maradt az eredeti, de a modell később szélesebb és hosszabb motorháztetővel, valamint megerősített alvázzal készült.

Ettől a gyurma teherautótól eláll a lélegzeted 3

A ZiL-130-ast még utasszállításra is használták.

A Zil-130-asból 1994-ig közel 3 és fél millió darabot gyártottak, rendkívül népszerű volt a néhai KGST-országokban, így Magyarországon is. Kubába, illetve Ukrajnába ugyanakkor személyszállítós APPA–4 pótkocsival kapcsolt változatokat is forgalomba állítottak.