Idén ősszel a Készenléti Rendőrség 30 darab, magyar gyártmányú Credo Optinellt vásárolt. Ez a típus nem számít ismeretlennek idehaza, hiszen az ÉNYKK és a Kisalföld Volán flottájában is megtalálható, de már a Magyar Honvédség is vásárolt belőle néhány darabot.

A rendőrségi változatok néhány tekintetben eltérnek a polgári felhasználású variánsoktól. Már messziről lehet rajtuk látni, hogy rendvédelmi feladatok teljesítésére szánták őket. Erről leginkább a tetőn ágaskodó villogók, valamint a buszok homlokfalán és oldalán olvasható “Készenléti Rendőrség” felirat (“jelzet”) tanúskodik. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy mivel a Tempo 100-as kategóriába tartoznak, ezért megkülönböztető jelzéssel akár 110 km/órás sebességgel is száguldhatnak.

Mostantól ilyen buszokkal szállíthatják a rendőröket 1

Könnyen lehet tehát, hogy valamelyik autópályán ilyen 3,3 méter magas rendőrségi busz tűnik fel szirénázva a visszapillantónkban. A 2013-ban bemutatott Optinell 12 buszokban már Euro VI-os, 320 lóerős (235 kW), FPT Tector erőforrások dolgoznak. A járművek magyar értékhányada magas, legalább 75-80 százalékos. A hazánkban előállított alkatrészek között találjuk például az Optinellek Rába gyártmányú futóműveit.

A buszok utasterében több mint 20 köbméternyi poggyásztér áll rendelkezésre. Természetesen ebbe az ülések felett futó, rendőrségi felszerelések elhelyezésére alkalmas, zárható kalaptartókat is beleszámították. A nagyobb igénybevétel miatt az ülőalkalmatosságokat speciális, strapabíró üléshuzatokkal látták el. A komfort fokozása érdekében az utastérben megnövelték az ülések közötti távolságot, továbbá 12 voltos csatlakozókat helyeztek el.

Mostantól ilyen buszokkal szállíthatják a rendőröket 2

A buszokban emellett hűtő-fűtő légkondicionáló rendszer, multimédiás audió-videó rendszer, vezeték nélküli internet kapcsolat, italhűtő és áramfejlesztő aggregátor is van. A megfelelő menetbiztonság érdekében a járműveket automatikus vészfékasszisztenssel, távolságtartó tempomattal és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel is felszerelték.

A Készenléti Rendőrség jelenleg 39 autóbusszal rendelkezik, ezeket főként a nagyobb tömegrendezvények biztosításához használják, csapatszállítás céljából.