Aligha akad olyan férfi, aki ne morzsolna el egy könnycseppet az alábbi videó kapcsán, melyet a lengyel Adar fuvarozási cég készített nemrég. A mindössze kétperces videó ugyan lengyel narrátorral készült, mégis a szöveg másodlagos. A felvételek ugyanis ütnek.

Tegyük a szívünkre a kezünket: kevesen tudjuk, mit jelent valójában kamionsofőrnek lenni. Túl gyakran ítélkezünk. Ezt csak azok tudhatják, akik naponta szállnak be egy 40 tonnás össztömegű szerelvénybe hidegben, hóban, fagyban, nyári forróságban. Ők azok, akik szigorú sebességhatárok mellett, idehaza napközbeni előzési tilalommal kísérelnek meg teljesíteni húzós fuvarokat.

A nemzetközi feladatok teljesítése esetén pedig sokszor a kamionsofőrök úgy hajtják le fejüket az éjszakai pihenőn a fülkéjükben, hogy nem tudhatják előre, mit hoz az éjszaka. Vajon megfúrja-e valaki a gázolajtartályt, vajon meglovasítja-e valaki a szállítmány egy részét? Szerencsés esetben nem esik bajuk, csak az értékeiket veszik el. És akkor nem beszéltünk a szinte minden országban tapasztalható óriás dugókról, az indokolatlan büntetésekről, valamint az egyre jobban divatba jövő autós szívatásokról, amikor egy autós a 40 tonnás szerelvény előtt kezd el fékezgetni, mert megsértődött valamin.

Igen, ez a videó bemutatja, milyen kamionsofőrnek lenni. Mit jelent folyamatosan taposni a gázt. És honnan tudjuk, hogy jól csinálják a munkájukat? Nagyon egyszerű. Látott már valaki üres szupermarketet? Látott már valaki üres gyógyszertárat, vagy ruhaboltot? Állt már le gyár, mert nem ért oda időben a nyersanyag?