A tegnap átadott példány egy 13 méter hosszú Credo Econell Medic típusú autóbusz, mely a gyártó által kínált elővárosi kivitelű modellváltozatra épül. A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt álló Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 20 darab autóbuszt rendelt. Ezek felét általános szűrővizsgálatok lebonyolítására, másik felét pedig mammográfiás vizsgálatokra szánják.

A most átadott jármű először Sülysápra, majd Zsámbékra indul, de a flotta valamennyi darabja a nehezen elérhető kistelepüléseket keresi majd fel a kötelező szűrővizsgálatok lebonyolítása érdekében. A járműveket részben a győri Kravtex, részben a budapesti Ikarus Egyedi Kft. szereli össze.

Hamarosan ilyen szűrőbuszok tűnhetnek fel az országban 1

Hamarosan ilyen szűrőbuszok tűnhetnek fel az országban 2

Az általános vizsgálatok elvégzésére alkalmas buszok darabonként 100 millió forintba, a mammográfiás készülékkel is felszerelt autóbuszok darabja pedig 180-190 millió forintba került. Az utolsó példányt jövő márciusban fogják átadni, beszerzésükre összesen 2,8 milliárd forintot fordítottak.

Hamarosan ilyen szűrőbuszok tűnhetnek fel az országban 3

Az új buszokkal tovább bővülhet az újonnan átadott magyar gyártású buszok száma. 2016-ban az előző évhez képest háromszor több, mintegy 400 darab autóbusz készült Magyarországon.

Fotók: Kravtex