Az Uljanovszki Autógyár (UAZ) szeptember végén új modellt mutatott be. Ez azonban köszönő viszonyban sincs az általunk is ismert Buhankával (452), vagy a 469-es terepjáróval. A jelek szerint az UAZ is szeretne magának komolyabb részt szakítani a kishaszonjárművek terén, ezért a mai kor elvárásainak megfelelő modellek fejlesztésébe kezdett.

Ennek egyik első állomása volt a Profi kisteherautó, mely július óta készül sorozatgyártásban. Az új UAZ kisbusz lényegében ennek a modellnek az alapjaira épül. A hasonlóság leginkább a megegyező lámpatesteken, valamint a motorháztető alakján érhető tetten.

UAZ viheti a gyerekeket iskolába 1

A 4×2-es és 4×4-es hajtásképlettel készülő mini busz legfeljebb 14 utas szállítására alkalmas. A modellt alapvetően gyermekszállításra tervezték, ennek megfelelően teljesíti az összes ezzel kapcsolatos előírást. A jármű karosszériáját megerősítették, hogy egy esetleges borulás esetén is minimálisra csökkenjen a sérülés veszélye. A gyermeküléseket pedig négypontos biztonsági övekkel látták el a biztonság további fokozása érdekében.

UAZ viheti a gyerekeket iskolába 2

A műszerfal nem rejteget sok újdonságot, ugyanis annak főbb elemei az UAZ Patriotból származnak. A vezető mellett ülés, valamint az ott elhelyezett gumiszőnyeg hagy némi kívánnivalót maga után. Ennek ellenére van esély arra, hogy a Profi iskolabusz megszorongassa honfitársát, a GAZelle Next minibuszt.