Az amerikai Proterra bejelentette, hogy világrekordot állított fel saját fejlesztésű elektromos buszával. A Proterra Catalyst E2-es az Indiana államban található Navistar tesztpályán tett meg 1172 kilométert egyetlen fetöltéssel. Ez akkora futásteljesítmény, hogy akár Heves megyét is bejárhatta volna.

A 12 méteres autóbusz elődjét két évvel ezelőtt mutatták be Amerikában. A Catalyst XR már akkor is ígéretes, közel 400 kilométeres hatótávval rendelkezett. A Proterra lényegében ezt fejlesztette tovább azzal a céllal, hogy a lehető legnagyobb hatótávra képes elektromos buszt hozzák létre.

A világrekord felállításához jókora akkucsomagra volt szükség, melynek teljesítménye eléri a 660 kWh-t. A cég weboldalán található információk alapján az E2-es ezzel az akksikapacitással 560 kilométer megtételére képes. Mindez nem rossz eredmény egy 17.7 tonnás össztömegű, szénszál erősítésű kompozit anyagokból épített autóbusztól. Viszont ezért a teljesítményért áldozni is kell: sztenderd töltéssel legalább 5 órát vesz igénybe az akkumulátorok feltöltése.

Az autóbuszban 220 kW-os elektromotor dolgozik, mellyel legfeljebb 105 kilométer/órás végsebességre képes. Gyári adatok szerint utasforgalomban hozzávetőlegesen 1,89 kWh áramot használ fel 1 mérföld megtétele során, ami 1,6 kilométernek felel meg.

A Proterra közlése szerint a 40 utas szállítására alkalmas autóbusz jelenleg a leghatékonyabb megoldás a dízel, hibrid és CNG-üzemű autóbuszokhoz képest. 12 éves élettartamra vetítve az E2-essel 237 ezer dollár üzemeltetési költség takarítható meg egy dízel-hibrid busszal szemben, de a CNG-shez képest is jelentős, mintegy 194 ezer dollár spórolható meg.

Mindez többek között annak köszönhető, hogy 30 százalékkal kevesebb alkatrésszel rendelkezik. Emellett nincs szükség drága kipufogógáz-utókezelésre, ahogy olajra, illetve egyéb adalékokra sem. Ezek már olyan ígéretes adatok, hogy a Proterrának már nem is kell pom-pom lányokkal megtöltenie buszait ahhoz, hogy érdeklődés mutatkozzon rájuk. A társaság eddig 400 autóbuszt értékesített az Egyesült Államokban.