Nyugodjon meg mindenki, aki vontatásra adná a fejét a Land Rover Discoveryvel: a 3,5 tonnás megengedett legnagyobb vontatható tömegnél harmincszor több, 110 tonnás utánfutót akasztottak a jármű mögé.

A hét pótkocsiból, valamint egy Kenworth nyerges vontatóból álló szerelvény önmagában nagy látványosságnak számítana a világ minden részén, kivéve Ausztráliát, ahol a rekordot felállították: az itt közúti vonatként (road train) ismert, extrém hosszú és nehéz szerelvényekkel hatékonyan lehet hatalmas távolságokra árut eljuttatni.

A 3,0 literes, 258 lóerős dízelmotorral szerelt Discovery okos vontatmányra rátolató automatikájával csatlakozott a szerelvényre, majd meg is indította azt – maga az állandó tempójú vontatás már nem jelent nagy terhet a járműveknek –, megállni azonban képtelen lett volna szériafékeivel (a 16 km-es útszakaszon 44 km/óra csúcssebességet értek el!), ezért hagyták rajta a szerelvényen a nyerges vontatót, arról vezérelték ugyanis a fékrendszert.

A Discovery márkatársa, a Discovery Sport tavaly hasonló tömegű vasúti szerelvényt vontatott el. Ha érdekelnek a hasonló jellegű mutatványok, bőven mutathatunk még, csak kattints ide!